Ny

Vad hittar arkeologer?

Vad hittar arkeologer?

Arkeologer arbetar med förhistoriskt och historiskt material. För att kunna finna och tolka dessa spår och sätta in dem i ett sammanhang behövs teoretisk såväl som praktisk kunskap. Arkeologer arbetar med förhistoriskt och historiskt material.

Vad är en arkeologisk källa?

En arkeolog är en person som arbetar med arkeologi, det vill säga studerar förflutna samhällen genom deras materiella rester. (Historia är studiet av människans förflutna genom texter och bilder.) Yrket består ofta i att utföra och dokumentera utgrävningar för att sedan analysera fynden.

Vad är en arkeologisk undersökning?

En arkeologisk undersökning är en forskningsuppgift och som innebär en noggrann dokumentation av fornlämningen. Syftet med en arkeologisk undersökning är att ge kunskap om den fornlämning som inte längre kommer att finns kvar.

Är det svårt att få jobb som arkeolog?

– Förut har det alltid varit en myt att arkeologer aldrig får något jobb, men det har ju svängt helt och branschen behöver nu fler arkeologer framöver så det behöver man inte oroa sig över, berättar Fredrik. Även yrkesutövandet kan se väldigt olika ut beroende på ens intresse och ambitioner.

Vad letar en arkeolog efter?

Men det vi letar efter är alltså sådant som hjälper oss till svar och det kan vara allt möjligt från husgrunder, trasiga föremål, olika slags jordlager, mikroskopiska spår av frukter och fröer, djurben, för att bara nämna några.

Vad letar arkeologer spår efter i eller under marken?

Arkeologi handlar inte bara om skatter och berömda upptäckter kring forntida kungar och drottningar. Dagens arkeologi handlar mer om att spåra hur vanligt folk levde för länge sedan. Dessa utgrävningar och fynd är till ovärderlig hjälp för historiker i deras försök att fastställa människans historia.

Vem betalar arkeologiska utgrävningar?

Ansökan leder oftast till att länsstyrelsen beslutar att göra en arkeologisk undersökning. Om inte markägaren kan bevisa att man helt saknar tidigare vetskap om fornlämningen är det markägaren som blir kostnadsansvarig för utgrävningen.

Hur kan man avgöra hur gamla arkeologiska fynd är?

När fynden påträffas inom en arkeologisk undersökning tolkas fynden tillsammans med de andra iakttagelserna som arkeologerna gör. Fynden rengörs och registreras. Arkeologerna gör en bedömning av vad fyndet är för något, vilket material det är tillverkat av och hur gammalt föremålet är.

Vad är skillnaden på arkeologi och historia?

Ordet historia är grekiska och betyder både berättelse och undersökning. Ordet arkeologi kommer av grekiskans arkhaios som betyder gammal och logia som betyder lära.

Vilken myndighet fattar beslut om arkeologisk undersökning?

Ett beslut om arkeologisk utredning fattas av länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska i beslutet ange vem som ska utföra utredningen.

Share this post