Ny

Nar tradde den nya skollagen i kraft?

När trädde den nya skollagen i kraft?

1 § Skollagen (2010:800) och denna lag träder i kraft den 1 augusti 2010. Lagarna ska tillämpas på utbildning och annan verksamhet från och med den 1 juli 2011, om inte annat följer av denna lag.

Vad är och vilka har rätt till ledighet för utbildning?

Tjänstledighet för studier. Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren (så kallad kvalificeringstid). Vad du vill studera väljer du själv.

Vad säger Studieledighetslagen?

Studieledighetslagen innehåller en regel av samma innebörd. Därigenom skyddas också de arbetstagare som inte omfattas av anställningsskyddslagen. Jfr 9 § En anställd som återgår till arbetet efter en studieledighet ska ha samma lön och likvärdiga arbetsuppgifter som om han inte varit ledig.

När skrevs skollagen?

Historia. Förra skollagen var från 1985 och hade under årens lopp ändrats ett femtiotal gånger. Ett större arbete påbörjades 1999 när en utredning 1999 års skollagskommitté tillsattes under ledning av Ulf P. Lundgren för att ta fram ett förslag till en mer modern skollag.

Har man rätt till tjänstledigt för studier?

Om du är anställd har du laglig rätt att få tjänstledigt för studier. Du måste ha varit anställd minst sex månader i följd eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren. Kom ihåg att begära tjänstledigt i god tid före studiestarten eftersom arbetsgivaren har rätt att skjuta upp tjänstledigheten i sex månader.

När kom första skollagen?

Skollag (1985:1100)

Varför har vi en skollag?

Skollagen reglerar vilka rättigheter och skyldigheter barn, elever och vårdnadshavare har. I lagen står också vilka krav som ställs på huvudmannen för verksamheten. Förordningar är ytterligare bestämmelser i skolfrågor från regeringen.

Share this post