Populära

Vilka samhallsforandringar tycker du var de viktigaste under det langa 1800-talet motivera?

Vilka samhällsförändringar tycker du var de viktigaste under det långa 1800-talet motivera?

De moderna politiska ideologierna växte fram som svar på de stora samhällsförändringarna i slutet av 1700-talet: industrialismens genombrott och franska revolutionen. Tåg och ångbåtar var snabbare och bekvämare att färdas med än tidigare transportmedel. Det blev nu också lättare att passa tider.

Vilka orsaker ser du till att medeltiden övergår till tidigmodern tid?

När européerna gav sig ut på upptäcktsresorna i slutet av 1400-talet skedde det utifrån förutsättningen att man kunde ta sig till Indien, som man tidigare kände till, genom att segla österut. Den geografiska världsbilden kom således att ändras under den tidigmoderna perioden.

På vilka sätt förändrades kvinnans ställning under 1800-talets andra hälft och början av 1900 talet?

Kvinnan blev inte längre betraktad som en andra klassens varelse. Under 1800-1900-talet genomfördes dessutom ett flertal andra reformer, vilka har rört sig om kvinnans ekonomiska och juridiska ställning i familjen och i samhället. Hon fick bland annat rätt till utbildning och yrkesarbete.

Vad hände i Sverige 1800-talet?

1809. Det kungliga enväldet avskaffas.

  • 1810. Successionsordningen och JO inrättas.
  • 1842. Folkskolan införs.
  • 1866. Tvåkammarriksdagen införs.
  • 1872. Gifta kvinnor får rätt att bestämma över sin egen ekonomi.
  • 1884. Första motionen om kvinnlig rösträtt och myndighetsåldern för kvinnor sänks.
  • 1890.
  • 1901.
  • Vilka samhällsklasser fanns på 1800-talet?

    Under 1800-talets gång uppkom nya samhällsklasser som krävde inflytande. Detta skapade nya konflikter i samhället. Borgare, i form av kapitalister, hamnade ofta i strid arbetarna. Båda samhällsgrupperna utgjorde emellertid en förutsättning för varandras existens.

    Varför har vi en Epokindelning?

    Historien brukar alltid delas in i olika tidsperioder, eller epoker. Det är ett sätt att göra historien mer hanterbar och lättare att få en överblick över. Olika kulturer har gjort olika epokindelningar av historien, precis som olika kulturer har beräknat tidens gång på olika sätt.

    Share this post