Blogga

Hur manga ar flersprakiga i Sverige?

Hur många är flerspråkiga i Sverige?

Den senaste undersökningen visar att hela 96,6 procent av svenskarna i åldern 25 till 64 år talar minst två språk. Bara 3,4 procent behärskar bara ett språk. I Sverige är det 45,9 procent som talar ett främmande språk, 31,7 procent som talar två främmande språk och 19 procent som talar minst tre främmande språk.

Hur ser situationen ut för flerspråkiga personer i Sverige idag?

Många växer upp med flera modersmål och de allra flesta som bor i Sverige lär sig någon gång under sin livstid mer än ett språk. Enligt Eurobarometer (2012) kan till exempel 86 procent av den svenska befolkningen tala engelska och cirka 40 procent anger att de talar det mycket väl och använder det dagligen.

Hur många i världen är flerspråkiga?

Men så jämt fördelade är inte språken. Det säger oss dock att enspråkighet inte är normaltillståndet i världens länder. Då mer än hälften av jordens befolkning är flerspråkig, kan vi istället konstatera att det vanligaste tillståndet är flerspråkighet (Hoffman, 1991:157).

Vad är Enspråkighetsnorm?

När vi bedömer språk så gör vi det ofta utifrån en ”enspråkighetsnorm”. Av den anledningen uppfattar vi ofta flerspråkigheten som någon sorts hopblandning. – Vi tror att en flerspråkig person ska ha två språk som ser ut som enspråkigas, s.k. dubbel enspråkighet.

Vad betyder Enspråkighetsnorm?

Individens grundläggande språkbegåvning, som också påverkar förmågan att lära sig språk, påverkas dock inte av denna högre språkliga medvetenhet. En vanlig missuppfattning i västvärlden är att enspråkighet är en standard som man ska utgå från. I stort sett all språkforskning utgår från enspråkighetsnormen.

Vilka argument som finns för flerspråkighet?

– Forskningen har visat att barn som växer upp som flerspråkiga är mer kreativa, får lättare att ta till sig nya språk och har en större metaspråklig medvetenhet. Den metaspråkliga medvetenheten innebär att barnen i större utsträckning kan diskutera och reflektera kring språket och inte bara använda det.

Hur många språk finns det idag?

Ingen vet exakt hur många språk som talas i världen, men en grov uppskattning är att det finns runt 6 000 språk. Ethnologue. är en känd databas som listar översikter över världens språk. Enligt Ethnologue är antalet levande språk 7 117 (oktober 2020).

Share this post