Blogga

Vad ar skillnaden pa en switch och en router?

Vad är skillnaden på en switch och en router?

Vad skiljer en switch och en router? Det mest grundläggande är att switchar ger möjlighet för enheter i nätverk att kommunicera, routrar ansluter nätverk till varandra. När datorer på ett nätverk vill ansluta till ett annat behövs en router.

Vilken förklaring stämmer med switch?

Att koppla ihop datorer med en switch gör det möjligt för datorerna att utbyta information med varandra. Till exempel skicka filer eller spela spel. Switchen gör det dock inte möjligt för någon av datorerna att ansluta till internet, även om en nätverkskabel från ett modem eller liknande kopplas in i switchen.

När behöver man en switch?

Switchar används för att koppla samman flera nätverksenheter med varandra, dessa kan vara datorer i kontorsnätverk men även övervakningskameror, skrivare och i industriella nätverk kan det handla om PLC-utrustningar, industridatorer eller operatörspaneler.

Hur konfigurerar man en switch?

Att koppla en enhet till en switch innebär att man kopplar en nätverkskabel mellan enheten och switchen. Denna kabel kan vara en fiberkabel eller kopparkabel. Att koppla samman enheter med en switch gör det möjligt för dem att utbyta information med varandra.

På vilken nivå i OSI modellen arbetar en switch?

Ordet switch är engelska och betyder omkopplare. Switchen arbetar på lager 2 i OSI-modellen, det vill säga att den hanterar och använder MAC-adresser (Media Access Control) för att ta beslut om på vilken port den mottagna ramen (dataramen) skall skickas ut.

Vad är användningsområdet för en switch?

Det andra användningsområdet för en switch (och kanske det vanligaste) är att den kopplas in efter en router för att inkludera flera nätverksanslutna apparater i nätverket. Ett exempel är om du har både en TV , flera spelkonsoler och en hemmabioförstärkare som alla har möjlighet att ta emot en nätverkskabel.

Vad är en switch för datorer?

Switchar har en del olika användningsområden men används vanligast av två anledningar. Den första är för att koppla ihop flera datorer med varandra. Switchen kopplas alltså in med vanlig nätverkskabel mellan ett antal olika datorer. Att koppla ihop datorer med en switch gör det möjligt för datorerna att utbyta information med varandra.

Vad är en switch och en gateway?

Här används switchen som en nätverkskabeluppdelare för att slippa dra två nätverkskablar till de båda datorerna från routern. 2. Routern. En router är det som oftast används för att koppla in flera datorer till ett hemnätverk. Routern agerar idag oftast som en kombination av både en switch och en så kallad gateway.

Kan en switch fungera med en router?

En switch har till skillnad från en router ingen möjlighet att ta emot en nätverks/internet-signal (från exempelvis ett vägguttag) och skicka vidare den till fler än en dator. Vill du alltså koppla in flera datorer till ditt modem eller nätverksuttag kommer det inte fungera med en switch. Då behöver du istället en router.

Share this post