Frågor

Vilken funktion hade gillen och skran?

Vilken funktion hade gillen och skrån?

Under medeltiden var hantverkarna och köpmännen anslutna till olika skrån som hade hand om fackliga och ekonomiska frågor. Vid sidan av skråna fanns gillen som var sociala sammanslutningar som kan beskrivas som en social parallellorganisation till skråväsendet.

Hur påverkade digerdöden ekonomin?

Många byar låg öde och folktomma där pesten hade dragit fram. Det blev därför brist på arbetskraft, vilket dock gynnade de överlevande bland bönderna och andra arbetare eftersom lönerna steg. Godsägarna fick det å andra sidan sämre eftersom de inte kunde anställa lika många som tidigare.

Varför kallas medeltiden för medeltiden?

Med medeltiden avses perioden från antikens slut till renässansens början, ungefär från 500 e.Kr till 1500 e.Kr (men Nordens medeltid räknas från ca 1050 till 1520). Varför kallas epoken för medeltiden? Begreppet medeltid är en efterkonstruktion liksom alla andra namn på historiens epoker.

Vad är medeltiden för medeltiden?

Medeltiden. Med medeltiden avses perioden från antikens slut till renässansens början, ungefär från 500 e.Kr till 1500 e.Kr (men Nordens medeltid räknas från ca 1050 till 1520).

När var medeltiden tidig?

Medeltiden varade från ungefär år 500 till år 1500 och man kan säga att den var indelad i tre olika perioder, dessa är: Tidig medeltid, Högmedeltid och Senmedeltiden. Den tidiga medeltiden som varade från ungefär år 500 till år 1000 var en tid utav lågtillväxt och där makten och ansvaret försköts otroligt mycket.

Vad sägs om föräldrar på medeltiden?

Det sägs ofta att föräldrar på medeltiden uppfattade sina barn som små vuxna. Men medeltida berättelser visar också på hur barn lekte och stojade som vilka barn som helst idag, om föräldrar som saknade sina barn och gjorde allt i sin makt för att de skulle ha det bra. Föräldrar har i alla tider älskat sina barn.

Share this post