Allmänning

I vilka situationer ar det aldrig okej att ljuga?

I vilka situationer är det aldrig okej att ljuga?

– Om man gör någonting dumt måste man stå för det, i alla lägen, och inte ljuga. Men det är okej med vita lögner för att visa hänsyn, för att undvika att skada andra människor.

När är det okej att ljuga?

Vi väljer ganska ofta att ljuga och skälet är tämligen rationellt. Det gynnar våra relationer att inte vara helt ärliga. Det är bättre för vårt sociala samspel att kapa av sådant som får andra att studsa till. Man undviker att såra andra, stöta sig med andra eller framstå som otrevlig och osmidig.

Hur många gånger om dagen ljuger man?

Enligt studier ljuger vi människor i genomsnitt tre gånger per dag, och då handlar det om vita lögner. ”Så många som 8 av 10 är beredda att ljuga under en jobbintervjun”, säger Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet som har forskat kring lögner i många år.

Är det farligt att ljuga?

Enligt dem är det en acceptabel lögn. Det finns en klar distinktion mellan att inte säga allting och att ljuga, säger Einhorn. Att använda lögner som socialt smörjmedel är ett sätt för människor att bättre interagera med varandra.

Hur ofta ljuger folk?

Den vanligaste lögnen är att vi intalar oss att det bara är andra människor som ljuger. Men forskning visar att vi ljuger mellan 20 och 200 gånger per dag.

Hur många procent ljuger?

80 procent av befolkningens är beredd att undanhålla något negativt om sig själv i en sådan situation, vilket är en lögn, enligt Pär Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet.

När kan det vara bra att ljuga?

Man kan alltså ljuga så länge man inte avlagt ed eller sanningsförsäkran. Ed eller sanningsförsäkran avläggs normalt inte under just sakframställning. I detta hänseende skiljer sig svensk rätt oförmånligt i förhållande till vad som i allmänhet gäller i Europa.

Varför använder vi inte lögndetektorer i Sverige?

Att vi ändå sätter vårt hopp till lögndetektorer för att avslöja lögnare bygger på antagandet att ljugandet framkallar starka känslor – skuld, nervositet, kanske till och med upphetsning – som är svåra att undertrycka. Även ett pokeransikte läcker sanningen genom knappt synbara mikrorörelser hävdas det.

Share this post