Blogga

Varfor uppstar ilska?

Varför uppstår ilska?

Ilska väcks av många skäl: Hot mot oss själva eller närstående, något som kränker eller om självkänslan får sig en törn. Att bli avbrutna när vi är koncentrerade väcker ofta ilska. Vi blir arga om vi behandlas orättvist, om vi känner oss i underläge, när vi blir verbalt påhoppade eller fysiskt attackerade.

Varför blir man arg utan anledning?

Att bli arg är en normal reaktion om man till exempel blir orättvist behandlad eller om någon beter sig dåligt mot en. En del personer har svårt att kontrollera sin ilska.

Är arg utan anledning?

Att vara människa innebär att vi får uppleva både ilska, sorg, glädje och lust och alla känslor är tillåtna. Att bli arg är en normal reaktion på någon oförrätt, t. ex. har man blivit illa behandlad eller att någon sagt något som man uppfattat som orättvist eller elakt.

Hur ska man göra för att inte bli arg?

Genom att prata om varför du agerar som du gör kan du bli bättre på att ta ansvar för dina handlingar….Är det våld?

  1. Nonchalera den andras åsikter.
  2. Inte berätta viktiga saker.
  3. Använda tystnad som vapen.
  4. Ofta påpeka fel och brister.
  5. Skylla egna misstag på den andra.
  6. Agera svartsjukt.
  7. Begränsa den andras frihet.

Ilskan ger upphov till fysiska tillstånd där man känner sig varm, laddad med energi samt spänd. Den ger ofta upphov till aggressiva önskningar, eller begär, även om vi ofta inte agerar på dessa. Orsaken till att vi blir arga är att någonting betydelsefullt för oss har förolämpats, nedvärderats, eller förhindrats.

Varför känner jag mig så arg jämt?

Fundera även på din sårbarhet, hur äter du, sover, motion, stress med mera. Det är då helt naturligt för alla att må dåligt ibland, bli deppig o nere, irriterad och arg… Vem som helst kan hamnar i det om man har en tung livssituation eller om man hamnar i en kris av något slag. Ingen är glad och mår bra hela tiden.

Vad gör ilska med kroppen?

Det händer en massa saker i kroppen när du blir arg. Hjärtat slår fortare, andningen blir ytligare och snabbare, du svettas mer och blodtrycket höjs. Det beror på att kroppen frigör adrenalin och kortisol. Du kan drabbas av spänningshuvudvärk eller smärta i nacken om du trycker undan din ilska.

Var kommer hat ifrån?

Hat kan alltså uppstå då en människa känner sig hotad på något sätt, oavsett om det är ett verkligt hot eller en känslomässig upplevelse. Hatet triggas igång då männen kommer i kontakt med någon inre upplevelse som de är väldigt omedvetna om.

Share this post