Ny

Hur kan UV-stralning paverka en cell?

Hur kan UV-strålning påverka en cell?

UV-strålningen bryter ner kollagenet i huden vilket leder till att huden åldras i förtid. UV-strålning kan också påverka hudens DNA, något som i värsta fall kan orsaka hudcancer.

UV-A stråling UVA-strålar orsakar inte solbränna men producerar fria radikaler som kan orsaka cellförändringar och därmed resultera i åldrande hud, solallergi, pigmentförändringar och på lång sikt utveckling av hudcancer.

Är UV-ljus bra?

Är UV-ljus bra eller dåligt? UV-strålar är dåliga då de orsakar förändringar i ditt DNA, vilket kan ge upphov till cancer. UV-strålar är dock bra i den mån att vitamin D3 bildas när UV-ljuset ombildar delar av kroppens kolesterolförråd. En ökad mängd vitamin D3 bidrar med positiva hälsoeffekter för människor.

Varför är UV ljus farligt?

Ju mer energi desto större är risken för skador, till exempel hudrodnader, solsveda och brännskador. UV-strålningen bryter ner kollagenet i huden vilket leder till att huden åldras i förtid. UV-strålning kan också påverka hudens DNA, något som i värsta fall kan orsaka hudcancer.

Vad är ultraviolett strålning?

Ultraviolett strålning, även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Förledet ultra (latin för ’bortom’) kommer av att UV-strålningen befinner sig bortom det mest kortvågiga violetta ljuset i ett spektrum.

Vilka egenskaper har UVB-strålningen?

UVB-strålningen har även dessa egenskaper: 1 Att starta produktionen av D-vitamin i huden. 2 Att öka produktionen av vissa celler i huden och göra den tjockare. 3 Att öka mängden pigment i huden.

Vad är UVA-strålning?

UVB-strålning 1 Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. 2 Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. 3 UVB tränger inte lika långt ner i huden som UVA gör.

Share this post