Blogga

Hur uppstod det grekiska dramat?

Hur uppstod det grekiska dramat?

De äldsta dramerna man känner till kommer från antikens Grekland. Det finns ingen klarhet kring exakt hur gammalt dramat är, men förmodligen härrör de från för mer än 2 500 år sedan. Förmodligen växte den tidiga dramatiken fram ur hyllningsriter till den grekiske guden Dionysos.

Dramat i den grekiska antiken utvecklades dels ur körlyriken, dels ur religiösa riter. Det förekom dramatiserade spel i religiösa riter i forntidens Egypten och i Indien, varför influenserna till att dramatisera händelser är ett lån. Det litterära dramat uppstod i Attika under 400-talet.

I vilka länder uppstod Diktkonsten?

Om diktkonsten (klassisk grekiska: Περί Ποιητικής Peri poietikes) är ett litterärt verk av den grekiske filosofen Aristoteles om poetiken. Verket skrevs troligen omkring 335 f. Kr., och var länge känt under sin latinska titel De Poetica (ej att förväxla med Horatius Ars poetica).

Vad är ett drama?

Ordet kommer från början från ett antikt grekiskt ord för ’något som har utförts’, och trots att dramatik kan ta många olika former förenas dramatiken som konstform kring framförandet av skrivna texter.

Vad skrev Aristofanes?

Författarskap. Sammanlagt skrev Aristofanes 40 komedier. Av de elva titlar som bevarats har några blivit klassiker som spelas återkommande på teaterscener världen över. Hans första komedi skall ha uruppförts 427 f.Kr., medan den sista uppfördes så sent som 388 f.Kr.

Vem skrev om Diktkonsten?

AristotelesOm diktkonsten / Författare

Vad innebär det att den antika grekiska komedin var satirisk?

Komedin. Komedin utvecklades ur satyrspel som var humoristiska skildringar av saker som händer i gudavärlden. Ofta drev man med aktuella händelser och personer. Bland berömda författare kan nämnas Menander.

Vem skrev om Medea?

EuripidesMedea / Dramatiker

Share this post