Blogga

Hur mycket tjanar man som tiggare?

Hur mycket tjänar man som tiggare?

Männen berättar i förhör att de kunde få ihop mellan 500 och 1800 kronor per dag. En man som hölls kvar i Uppsala från januari till september 2014 uppger att han under dessa nio månader tjänade ihop omkring 400 000 kronor, men att han inte fick behålla något själv.

Är alla tiggare romer?

I Sverige pågår en debatt om vad som ska göras åt dem som kommit från bland annat Rumänien för att tigga, oftast romer. Martin Valfridsson, regeringens tidigare samordnare för utsatta EU-medborgare i Sverige, gick nyligen ut med att han är för ett nationellt förbud mot tiggeri.

Är det straffbart att tigga om man är svensk?

Trots att tiggeri är tillåtet i Sverige har regering och myndigheter på olika sätt försökt göra det mindre lönsamt att tigga, bland annat genom uppmaningar att inte ge pengar till tiggare. Det har även genomförts förenklingar för markägare att få bort tiggarnas olagliga bosättningar.

Vilka är det som tigger?

Fenomenet tiggeri beskrivs, i Sverige, bero på utsatta EU-medborgare som präglas av fattigdom och arbetslöshet i dess hemländer, främst från Bulgarien och Rumänien (socialstyrelsen 2016). Fenomenet tiggeri har under den senaste tiden ökat i Sverige på grund av den fria rörligheten inom EU.

Vart sover tiggare?

De ligger på några tunna täcken på stengolvet utanför toaletterna. Runt sig har de sina tillhörigheter i papperskassar. De visar den kvällsmat de har att dela på: två bananer och tre korvbröd.

Hur många rumänska tiggare finns det i Sverige?

Det finns runt 4.700 tiggare i Sverige. Antalet har varit konstant i flera år – trots att miljarder euro har satsats på EU:s utsatta medborgare. I den rumänska byn Valea Seaca reser hundratals fram och tillbaka till Sverige för att tigga.

Vart är det Tiggeriförbud?

Beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen banade vägen för andra kommuner, och sedan dess har även Eskilstuna, Sölvesborg, Katrineholm och Staffanstorp begränsat eller förbjudit tiggeri. Nyligen blev Lidingö först ut i Stockholms län att förbjuda tiggeri.

Vart kommer de flesta tiggarna ifrån?

De flesta tiggare i Sverige kommer från Rumänien och Bulgarien som är EU:s fattigaste länder. Dessa har varit medlemsländer i EU sedan 2007. Under 2012 började utsatta EU-medborgare i större utsträckning än tidigare komma till Sverige. En del kom för att tigga och andra för att plocka bär eller söka arbete.

Share this post