Populära

Hur ar litteratur viktigt?

Hur är litteratur viktigt?

Litteratur är en viktig källa till kunskap. Den bidrar till allmänbildning och språkutveckling samtidigt som den ger möjlighet till att ta del av och skapa nya värderingar och förhållningssätt till såväl sig själv som sin omvärld.

Hur hänger litteratur och samhällsutveckling ihop?

Dagens litteratur är resultatet av de senaste trehundra åren av litterär och samhällsutveckling. Efter att ha studerat de fyra olika epokerna, upplysningen, romantiken, realismen och naturalismen på ytan, kan jag se ett visst mönster. När en epok dör ut, föds en ny som säger emot den föregående.

Hur har läsning påverkat samhället?

Med andra ord överlevde vuxna som läste böcker nästan två år längre under tolv års tid, jämfört med icke läsare. Man analyserade data från 3635 män och kvinnor från 50 års ålder och uppåt som själva rapporterat kring sina läsvanor.

Kan skönlitteraturen lära oss något om hur människor idag och under andra tider levde tänkte och upplevde livet på vilket sätt?

Eleverna får insikt i hur andra människor kan tänka och känna, vilket i sin tur kan hjälpa eleven att sätta ord på sina egna känslor. I litteraturen kan man också hitta förebilder i jakten på sitt eget jag, vilket i högsta grad berör unga människor. Skönlitteraturen stödjer känslan av att livet är meningsfullt.

Är det viktigt att läsa skönlitteratur?

Genom att läsa skönlitteratur blir man bättre på att förstå sig själv och andra. Att bli berörd av en bok innebär att man öppnar upp för andra tolkningar av livet och människor omkring en. I svensk skola är värdegrunden en viktig grundpelare.

Varför ska vi inte läsa skönlitteratur?

Ingenstans i kursplanerna före 2012 fanns en uppmaning om att skönlitteratur ska läsas kritiskt. – Min tes är att det beror på att man tänker sig att skönlitteraturen i sig själv är god – och att den dessutom kan motverka det ”onda” som finns utanför litteraturen, i samhället, till exempel fördomar, sexism och rasism.

Share this post