Populära

Vad blev foljden av Kulakernas uppror i Sovjetunionen?

Vad blev följden av Kulakernas uppror i Sovjetunionen?

Rörlighet inom landet förbjöds för att inte bönderna skulle kunna fly till städer. Utländska korrespondenter och besökare hölls borta från drabbade områden. Samtida rapportering från kollektiviserings- och svältperiodens Sovjetunionen förteg förtrycket av kulaker och svälten.

Vem var Sovjetunionens sista ledare?

I slutet av 1980-talet försökte den sista sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov att reformera staten med sin politik perestrojka, glasnost och demokratisering, men Sovjetunionen föll samman och upplöstes formellt 31 december 1991 efter den misslyckade augustikuppen samma år.

Vad betyder kulaker?

Kulak kan beskrivas som ”storbonde, självägande bonde”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kulak samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vilka satsningar görs i den första femårsplanen?

Den första planen hade en oerhörd målsättning: under fem år skulle den totala industriproduktionen öka med 250 procent, jordbruksproduktionen med 150 procent, investeringarna med 220 procent och konsumtionen med 70 procent.

Vad betyder femårsplan?

En femårsplan är en form av nationellt utvecklingsprogram, först använt i Sovjetunionen och senare i andra socialistiska länder. Ett land som fortfarande tillämpar femårsplaner är Folkrepubliken Kina. Den första femårsplanen beslutades 1928 och gällde perioden 1929 till 1933.

Vad var Stalin?

Den stora svälten Slutmålet var att förvandla Sovjetunionen till en industriell stormakt. Som ett första steg beordrade Stalin år 1929 att jordbruket skulle kollektiviseras. Det innebar att bönderna måste slå samman sina gårdar till större jordbruk – kollektiv som kallades kolchoser.

Vad är klassfiender?

Klassfiender – politiska motståndare enligt de som hade makten.

Vem tog över makten efter Stalin?

Tillsammans med två andra ledare bildade nu Chrusjtjov ett triumvirat som en gång i det antika Rom. Men liksom i Rom blev triumviratet kortlivat och Chrusjtjov tog ensam ledningen.

Vad betyder kollektivisering?

kollektivisering, överförande av produktionsmedel från enskilt till gemensamt eller allmänt ägande.

Share this post