Blogga

Vad ar en koloniforening?

Vad är en koloniförening?

Som kolonist är Du medlem i en koloniförening och bunden av vad som står i dess föreningsstadgar, arrendeavtal och ordningsregler. Du är medlem i en gemenskap med allt det innebär av trevligheter och åtaganden. Det är naturligtvis viktigt att du har ett odlingsintresse och att du är intresserad av att odla ekologiskt.

Varför kolonilott?

Ta bort så mycket ogräsrötter du kan. All näring som tas från jorden när man skördar måste ersättas på ena eller andra sättet för att jorden ska vara bra och ge fortsatt skörd.

Hur bygger man en kolonistuga?

Vilka handlingar behöver jag skicka in tillsammans med ansökan?

  1. Situationsplan skala 1:500. På situationsplanen ska du rita in stugans storlek och placering.
  2. Planritning skala 1:100.
  3. Fasadritning skala 1:100.
  4. Sektionsritning skala 1:100.
  5. En enkel beskrivning.
  6. Föreningens eller fastighetsägarens skriftliga godkännande.

Vad betyder kolonilotter?

En koloniträdgård är ett stycke mark som delats in i mindre delar, kolonilotter, som hyrs ut till enskilda personer som odlar exempelvis grönsaker och andra växter där. Begreppet anknyter till ordet koloni (latin colōnia, av colōnus, ”odlare”, ”nybyggare”).

Vad betyder kolonisterna?

Vad betyder och hur uttalas kolonist Kolonist uttalas kol|on|ist [-is´t] och är ett substantiv -en -er. Kolonist betyder: innehavare av kolonilott.

Syftet med koloniträdgårdarna var att ge arbetarna bättre livskvalitet och en plats att odla mat på. Industrialismen tog fart i Sverige på 1880-talet, lite senare än i flera andra europeiska länder.

Hur stor är en kolonistuga?

Generellt gäller att stugan får vara 26m² mätt utanpå knutbrädan, vi får ha en öppen veranda i anslutning till stugan på 8m² samt en bod på 5m² samt ett växthus om 5m² max höjd 1,50m inget taktäckt utöver detta.

Vad kostar det att ha Kolonistuga?

Stugor kostar mellan 80 000 – 250 000 kr beroende på skick på stuga och tomt. Arrendet är ca 2 000 kr/år beroende på hur stor tomten är. Medlemsavgift till föreningen tillkommer på för närvarande 2 100 kr/år.

Hur funkar kolonilott?

Du köper loss kolonilotten men arrenderar tomten – vilket brukar kosta omkring 2 000 kronor per år beroende på tomtens storlek. Har du finansierat köpet genom ett lån tillkommer kostnader för räntor och amortering. Du betalar även en årlig medlemsavgift till den koloniförening du är med i.

Share this post