Frågor

Vad menas med bhakti?

Vad menas med bhakti?

Bhakti är en yogaform som är otroligt tillåtande, där nästan varje klass börjar med att läsa skrifter av Bhagavadgita och Ramayana eller den vackra poesin från Shivaitiska nayanmar. Hinduistiska gudar som ofta nämns och även avbildas genom olika yogapositioner är Shiva, Shakti, Vishnu och Ganesha.

Vad innebär Bhakti Yoga?

Bhaktiyoga betyder hängivenhetens och kärlekens yoga och är mer av ett levnadssätt och förhållningssätt, än en ren yogarörelseträning. Hängivenheten uppnås genom recitation av mantran, att man överlämnar sig till det gudomliga eller genom meditation, men också i kombination med asanas under en yogaklass.

Vad betyder bhakti hinduism?

Inom hinduismen finns det grupper som har ett mer personligt och kärleksfullt förhållande till en gud, en avatar eller andlig ledare. De tror att det är genom kärleken till guden som de ska nå insikt och slippa ifrån återfödelsen. Det hinduiska ordet för den här sortens kärleksfulla dyrkan är bhakti.

Vad är kunskapens väg?

Kunskapens väg (Jnana Yoga) är en utpräglad intellektuell väg för dem som nått långt genom god karma och studier av skrifter. Det gäller att inse sambandet mellan Atman och Brahman. Gärningarnas väg (Karma Yoga) är de rätta handlingarnas väg. Det viktigaste är att följa plikten i kasten (se kastväsendet).

Vad ingår i samsara?

Enligt hinduismen är alla människor instängda i livets eviga kretslopp! När vi dör återföds vi in i en ny kropp, och det går inte att komma undan, förrän vi har samlat ihop tillräckligt god karma. Kretsloppet kallas för samsara och är något människan helst slipper.

Vad är kärlekens väg handlingens väg och kunskapens väg?

Kärlekens väg – Är att genom att visa kärlek för gudarna och de heliga skrifterna och de heliga skrifterna genom hela sitt liv. Handlingens väg – Att genom goda handlingar, t. ex sköta sitt arbete, ta hand om sin plikt för familj, att vallfärda till heliga platser är ett annat sätt att få god karma.

Hur fungerar karma inom hinduismen?

Inom hinduismen står karma för summan av handlingar under livet som en människa, hur väl en gud uppfyllt sina plikter avseende religiösa och vardagliga handlingar, detta reflekterar människans tro, och guden blir straffad av detta. Varav guden blir straffad, får människan likadant öde, och får därmed en negativ karma.

Share this post