Rekommendationer

Vad innebar Arbetsgivarens forhandlingsskyldighet?

Vad innebär Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet?

Primär förhandlingsskyldighet. Primär förhandlingsskyldighet innebär att en arbetsgivare med kollektivavtal på eget initiativ ska förhandla med det eller de fackförbund som har kollektivavtal på arbetsplatsen, inför olika typer av beslut.

Vad är ett kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivaren och Kommunal. Här bestäms vad som gäller kring lön, semester, övertidsersättning och andra villkor som är viktiga för dig på jobbet. Med kollektivavtal blir det ordning och reda. Alla vet vad som gäller på jobbet.

Vilken lön får du med kollektivavtal?

Med kollektivavtal får alla samma villkor och försäkringar. Men inte alltid samma lön. Kollektivavtalet sätter ofta lägstanivån för lönen, men hindrar oftast ingen arbetsgivare att erbjuda bättre villkor. Bara den som är medlem i Kommunal kan vara med och påverka vilka frågor Kommunal ska driva i förhandlingar om nytt kollektivavtal.

Varför ska ett företag teckna kollektivavtal?

Det finns inga som helst krav på att ett företag ska teckna kollektivavtal. Fördelarna med ett kollektivavtal är förstås att det blir tydligt vad som gäller och man får många försäkringar tecknade på en och samma gång.

Vad är det centrala kollektivavtalet?

Centrala kollektivavtal Det centrala kollektivavtalet förhandlas fram av Kommunal och den arbetsgivarorganisation som arbetsgivaren (förhoppningsvis) är medlem i, eller med enskild arbetsgivare. Det centrala kollektivavtalet lägger grunden till det lokala kollektivavtalet.

Vad är positiv respektive negativ föreningsrätt?

Den positiva föreningsrätten eller föreningsfriheten innebär rätten att forma, ansluta sig till samt verka för en förening. I denna framställning kommer dock vikten att läggas på den negativa föreningsrätten eller föreningsfriheten, vilket är individens rätt att stå utanför en förening.

Share this post