Trendig

Vem uppfanns elmotorn?

Vem uppfanns elmotorn?

Michael Faraday
Thomas DavenportWilliam SturgeonEmily Davenport
Elektrisk motor/Uppfinnare
Vem uppfann då elmotorn och när? Som vanligt är det flera som samtidigt håller med liknande uppfinningar när något nytt fenomen upptäckts. Det hände för ungefär 200 år sedan då en berömd engelsman, Michael Faraday, i början på 1800-talet forskade med elektrisk ström och magnetfält och hur de påverkade varandra.

Varför skapades elmotorn?

En förutsättning för elmotorns funktion och generatorns funktion är kunskapen om el och magnetism. Historik Michael Faraday uppfann den elektriska motorn 1821 och generatorn år 1831. Han kunde då visa att den elektriska generatorn och den elektriska motorn i princip är en och samma maskin.

Vad finns i en elmotor?

I elmotorn omvandlas elektrisk energi till rörelseenergi genom att ett roterande magnetiserande fält reagerar med ett magnetfält som genererar ett vridmoment. Motorn består av en rörlig del, rotorn (b), och en fast del, statorn (a), som båda har kärnor av järn.

Hur uppfann Michael Faraday elmotorn?

Faraday insåg att det var när magnetfältet ändrades som ström skapades, och formulerade därefter sin lag om elektromagnetisk induktion. Faraday insåg också att om en mekanisk rörelse (där en magnet rörde sig i en spole) kunde skapa elektrisk ström borde det gå i andra riktningen också.

Hur upptäcktes elmotorn?

Den ungerske ingenjören Ányos Jedlik byggde vidare på Faradays upptäckt. Han monterade en spole koppartråd omkring en rektangulär magnet. Spolen kunde vrida sig kring sin egen axel och när strömmen anslöts roterade spolen. År 1828 lyckades Ányos Jedlik driva en liten fyrhjulig modellbil med motorn.

Vilka apparater innehåller elmotor?

Inom hushållen används elektriska motorer till bland annat fläktar och tvättmaskiner. De flesta elektriska motorer arbetar genom att utnyttja elektromagnetism men det finns även motorer som utnyttjar andra elektriska fenomen såsom elektrostatiska krafter och den piezoelektriska effekten.

Vad kallas det när magnetiska kraftlinjer rör sig över en ledning och skapar en elektrisk ström?

7.13 Vad är induktion? När magnetiska kraft linjer rör sig över en ledning skapas en elektrisk ström.

Share this post