Frågor

Hur ser USA pa Vietnamkriget?

Hur ser USA på Vietnamkriget?

USA:s president Dwight Eisenhower (president 1953–1961) lade fram svaret i den s.k. dominoteorin: Om kommunismen segrade i Franska Indokina skulle snart resten av länderna i Sydostasien falla som dominobrickor i de rödas händer. Det var enligt Eisenhower USA:s plikt att stoppa en sådan utveckling.

Hur har Vietnamkriget påverkat världen idag?

Spåren och såren från kriget är fortfarande synliga och tydliga. Antalet dödade vietnameser räknas i flera miljoner, kanske så många som fem. USA:s kemiska krigföring har medfört att barn med förfärliga fosterskador fötts långt efter krigets slut.

Var Sverige med i Vietnamkriget?

Cirka 70 000 man riktade in sig på Saigon och Hue. Att Vietnam till dels var ett proxykrig i ett kallt krig märktes inte i den svenska diskussionen. I stället är det påfallande hur den svenska linjen läggs parallellt med den nordvietnamesiska stridslinjen. Samtidigt var Vietnam inte bara utrikespolitik.

Hur har Vietnamkriget påverkat USA?

Följderna för Vietnamkriget kom att bli enorma. USA förlorade över 55 000 soldater och 305 000 blev sårade. I den sydvietnamesiska armén dog mer än 250 000 soldater och 780 000 sårades. Förlusterna för Viet Cong och Nordvietnam är svårare att beräkna men har uppskattats till ca 925 000 döda och över 2 miljoner sårade.

Hur styrs Vietnamn?

Enhetsstat
Socialistisk statKommunistiska staterEnpartistat
Vietnam/Statsskick

Hur ser det ut i Vietnam idag?

I Vietnam finns skogar, gröna risfält och bergsområden. Åren efter Vietnamkriget har landets ekonomi vuxit och levnadsstandarden har ökat. Samtidigt är Vietnam fortfarande en kommunistisk enpartistat där inte yttrandefrihet och mänskliga rättigheter efterlevs.

Hur såg Sverige på Vietnamkriget?

Sverige ville vända blicken från sina uteblivna ställningstaganden mellan öst och väst. Socialdemokratin ville fånga upp den radikala ungdomen. Sverige ville beveka det mäktiga Sovjetunionen i närområdet. Olof Palme får ofta symbolisera Sveriges hållning gentemot USA under Vietnamkriget.

När var Vietnamkriget?

1 november 1955Vietnamkriget / Startdatum

Vilka var Vietnamkriget mellan?

Detta krig följde Indokinakriget och utkämpades mellan å ena sidan den sydvietnamesiska befrielserörelsen FNL och Nordvietnam, och å andra sidan Sydvietnams regering och USA med stöd av en del andra antikommunistiska stater.

Share this post