Ny

Vad innebar EU kommissionen?

Vad innebär EU kommissionen?

Kommissionen bidrar till att forma EU:s övergripande strategier, föreslår nya EU-lagar och ser till att de följs, tar fram initiativ och förvaltar EU:s budget. Kommissionen är också en viktig aktör inom internationell utveckling och humanitärt bistånd.

Vad är EU kommissionens centrala uppgifter?

EU-kommissionen föreslår och följer upp lagar Den viktigaste uppgiften för EU-kommissionen är att föreslå nya lagar. Dessutom ska den genomföra de beslut som tas inom EU eller kontrollera att medlemsländerna gör det. EU-kommissionen består av 27 kommissionärer, en från varje medlemsland.

Hur stiftas fördrag?

Fördragen sätter ramarna för EU-samarbetet. Det innebär till exempel att EU-länderna bara ska ta beslut på EU-nivå i de frågor som finns med i fördragen. Där anges också vem som har rätt att fatta beslut och hur beslutet ska gå till. Fördragen kan jämföras med grundlagar i ett land.

Varför kallas kommissionen för fördragens väktare?

En av kommissionens ursprungliga funktioner och som ännu är en av de viktigaste är att garantera att unionens fördrag efterlevs. Därför kallas kommissionen ibland för ”fördragens väktare”.

Vad har EU domstolen för uppgift?

EU-domstolen tolkar EU:s lagstiftning och ser till att den tillämpas på samma sätt i alla EU-länder. Den löser också rättsliga tvister mellan EU-länderna och EU-institutionerna.

Vad gör en EU kommissionär?

EU-kommissionen föreslår nya lagar och kontrollerar att medlemsländerna följer de gemensamma lagarna och reglerna. Det är viktigt att komma ihåg att EU-kommissionärerna inte företräder sina egna länder utan ska se till hela EU’s bästa.

Hur stiftas lagarna inom EU?

Lagstiftningen inom EU har en tydlig rollfördelning. EU-kommissionen lägger fram lagförslag som behandlas av både Europaparlamentet och ministerrådet. Lagförslagen hanteras även på hemmaplan i EU-länderna. Europaparlamentet bearbetar och fattar beslut om lagförslag från EU-kommissionen.

Hur tillsätts personerna i EU parlamentet?

Parlamentet leds av en talman, som sedan den 18 januari 2022 är Roberta Metsola (EPP). Ledamöterna är organiserade efter politisk tillhörighet i olika politiska grupper, och inte efter nationalitet. De utses genom direkta val; det senaste ägde rum den 23–26 maj 2019 och nästa är planerat till den 6–9 juni 2024.

Share this post