Blogga

Vad har man till whiskey?

Vad har man till whiskey?

7 saker som passar att äta till whisky

  • Choklad. Maltwhisky gifter sig väl med choklad med inslag av vanilj som dämpar bitterheten hos kakaobönan.
  • Ost.
  • Pistaschnötter och mandlar.
  • Skaldjur.
  • Äppelkaka eller ugnsrostade äppelklyftor.
  • Rökta ribs.
  • 7. …

Hur länge måste en whisky lagras?

För att kallas skotsk whisky eller ”scotch” måste råspriten eller ”New Make” som den kallas ha lagrats och sedan buteljerats i Skottland. Spriten måste lagras i minst tre år på ekfat. Därmed får skotsk whisky till skillnad från Bourbon lagras på annat än ny ek, vilket den mycket ofta görs.

Hur smaksätter man whiskey?

Att säga att sherrylagrad whisky ger en särskild smak är dock en vanlig och grov missuppfattning. Det finns flera olika sorters sherry, torr, söt, vit, brun, svartröd och så vidare som var och en bidrar med helt olika smakkaraktär. Mer om fat och fattyper i nästa whiskyskola.

Vilken choklad passar till whisky?

Om du dricker en whiskey med hög alkoholhalt är det gott att äta mörk choklad; helst en 70-procentig sådan med smak av vanilj. Detta bringar en viss sötma till den annars lite beska smaken och får dig att rulla med ögonen.

Hur göra whisky?

Om vi pratar om amerikansk whiskey så är råvarorna oftast majs, vete, korn och råg. Man tillverkar whisky i sex steg. De fem första är: Mältning, mäskning, jäsning, destillering och lagring på fat. När man slutligen, i steg sex, buteljerar whiskyn så avbryter man själva mognnadsprocessen.

Hur får whisky sin färg?

Sockerkulör E150 är en livsmedelfärg som man framställer genom att karamellisering av socker. Den finns i många livsmedel som julmust, Coca Cola, bröd, godis, choklad, ja nästan all sorts industriellt tillverkad mat och dryck. Färgen varierar från blekgul till mörkt brun – och den får också tillsättas till whisky!

Vad ger whiskey rökighet?

Hur blir whiskyn rökig? De rökiga whiskysorterna tillverkas vanligtvis av korn. Kornet blir till blöt malt som sedan ska torkas – det görs traditionellt över en öppen eld av torv. Man röker helt enkelt malten och rökaromerna följer med hela vägen till flaskan.

Share this post