Populära

Vad ar Tumortos?

Vad är Tumortos?

Tumortos – Stöd och skydd för tumme En tumortos är en ortos som ger ett stöd till tummens leder, från leden som börjar vid handleden och ut till den yttersta tumleden. En tumortos kan innefatta endast tummen eller vara inbakad i en handledsortos där även handleden får ett stöd.

Varför får man Morbus de Quervain?

De Quervains syndrom är vanligt. Orsaken till inflammationen är inte känd men upprepade, ensidiga rörelser med handen och tummen är troligtvis en av anledningarna. En annan orsak tros vara hormonförändringar i kroppen. Du kan till exempel få sjukdomen efter att du har fött barn.

Varför får man artros i tummen?

De flesta som får artros är äldre än 50 år. Artros i leden mellan tummens mellanhandsben och handledsben kallas tumbasartros och brukar kännas när du rör på tummen. Orsaken till sjukdomen är oftast okänd, men risken ökar efter skador. Det är oklart om någon form av träning hjälper eller förebygger.

Varför får man ont i tummen?

Den vanligaste orsaken är oftast överbelastning. Även stukning kan orsaka ledbandsskada och inflammation i tummen som utöver värk kan ge svullnad, rodnad eller blåmärken. Förutom vila och avlastning kan det behövas sjukgymnastik och ortopediska hjälpmedel som behandling.

Vad gör man åt artros i tummen?

Behandling. Om du har svårt att till exempel lyfta tunga saker kan en arbetsterapeut eller en fysioterapeut göra en utredning och ge dig råd om hjälpmedel som underlättar vardagen. Du kan ofta behöva få ett stödjande bandage. En del kan behöva få en kortisonspruta för att besvären i leden ska minska.

Var sitter CMC leden?

Successiv försämring med ökad värk och sakta minskad rörlighet är legio. Tidigt i sjukdomsförloppet upplevs ofta smärta lokalt i och runt handleden (d v s CMC I-leden) vid aktiviteter som engagerar greppet mellan tumme och pekfinger, t ex att vrida ur en trasa, skruva upp burklock, dammsuga.

Finns det någon medicin mot artros?

Smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel ska endast användas som ett komplement till grundbehandlingen vid artros. Det finns i dagsläget tyvärr inget läkemedel som kan bromsa, stoppa, eller vända sjukdomsförloppet vid artros.

Hur opererar man tumbasartros?

Under operationen Det finns flera sätt att operera tumbasartros. Vid den vanligaste operationen avlägsnas det lilla benet som tummen ledar mot vid handleden, där ledbrosket är försämrat. För att fylla ut och stabilisera tumbasen ersätts benet av en del av en närliggande sena.

Share this post