Allmänning

Vad ar samernas rattigheter?

Vad är samernas rättigheter?

Sverige har erkänt samerna som eget folk i grundlagen. Renskötselrätten har samma status som rätt till egendom i övrigt. Dessa rättigheter bekräftas i FN:s konvention om mänskliga fri- och rättigheter från 1966, där alla folk ges rätt till självstyre. Detta har förtydligats i det internationella arbetet med folkrätten.

Hur kränks samernas rättigheter?

De samiska språken, den samiska kulturen och de samiska näringarna är på väg att dö ut. Diskrimineringen av samer är allvarlig och det är uppenbart att Sveriges regering kränker samers mänskliga rättigheter och att det saknas politisk vilja att göra upp med Sveriges koloniala arv.

Vilka rättigheter har de nationella minoriteterna i Sverige?

Lagen säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Den som tillhör en nationell minoritet ska ha rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk. Myndigheterna ska lyssna på de nationella minoriteterna och ta hänsyn till deras behov.

Har samer speciella rättigheter?

Sverige erkände samerna som urfolk 1977. Enligt folkrätten har urfolk särskilda rättigheter utöver de rättigheter som följer av ställningen som nationell minoritet. Det handlar om rätt till självbestämmande och rätt till de landområden de traditionellt bebor.

Har samer mer rättigheter?

Amnesty International jobbar med urfolks rättigheter över hela världen, även i Sverige. Samer är ett urfolk, vilket också erkänts i Sveriges grundlag sedan 2011. Urfolk har ett speciella rättigheter som delvis skyddas genom ILO:s Konvention om ursprungsfolk och stamfolk, (ILO-169) och FN:s urfolksdeklaration.

Hur har samerna behandlats av de svenska myndigheterna?

Rasism mot och förakt för samer har förekommit under lång tid i Sverige. Idag kan detta ta sig i uttryck genom att samer blir utsatta för kränkande behandling, nedlåtande rasistiska kommentarer eller diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

Varför har inte Sverige skrivit på FN organet ILO s konvention om urfolkens rättigheter?

Att den frågan inte fått en tillfredsställande lösning orsakar med jämna mellanrum internationell kritik från bland annat FN, OECD och Europarådet. Den är också anledningen till att Sverige ännu inte ratificerat ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter.

Hur har samerna behandlats genom tiderna i Sverige?

Stereotyper och negativa föreställningar om samer (narrativ om samer) påverkar vad människor säger och gör. Under 1800-talet utgick den svenska statens samepolitik från att nomader tillhörde en lägre stående kultur. Under 1900-talets första decennier härskade idén att samerna var en underlägsen ras.

Hur blev samerna förtryckta?

De har förlorat mark till bönder och industrier, tvingats utstå rasbiologiska experiment och fått sin religion, sin kultur och sitt språk förtryckt. Historien är fylld av övergrepp, kränkningar och rasism.

Vad har samerna blivit utsatta för?

Efter att Högsta domstolen i Sverige meddelat dom i Girjasmålet har hot, hat och våld förekommit i Sápmi. Samer har bland annat utsatts för dödshot och renar har plågats och dödats.

Vad är Ursprungsfolk i olika länder?

Ursprungsfolk i olika världsdelar 1 Västra/Nordvästra Afrika 8 miljoner 2 Östra/Nordöstra Afrika 6 miljoner 3 Kongo/Centralafrika 250 000 4 Södra Afrika 100 000

Vad är Ursprungsfolk i Sverige?

Ursprungsfolk i Sverige. Samerna är ett av Sverige erkänt ursprungsfolk eller urfolk. Detta beslutades första gången enligt regeringens proposition 1976/77:80, där det sades att ”Samerna utgör en ursprunglig befolkning, som i Sverige är lika gammal som eller äldre än landets majoritetsbefolkning.”.

Vad är samernas ursprungsfolk?

Samerna är ett av världens ursprungsfolk, ett av flera tusen urfolk runtom i världen. Gemensamt för ursprungs­­folk (eller urfolk) är att de levt på samma plats genom historien innan länderna invaderats eller kolonialiserats. De har egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring.

https://www.youtube.com/watch?v=6gfcXUIIh2c

Share this post