Populära

Hur styrs en namnd?

Hur styrs en nämnd?

Kommunfullmäktige och regionfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen respektive regionen. De beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Vad bestämmer man i en kommun?

Staten beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra. Staten har delat in Sverige i län. Kommunerna sköter de lokala uppgifterna, bland annat skola, omsorg om barn, äldre och funktionshindrade samt vatten och avlopp.

https://www.youtube.com/watch?v=AYFljvfgIEA

Vem är ordförande i kommunfullmäktige?

Kommunfullmäktiges ordförande Kommunfullmäktiges ordförande leder kommunfullmäktiges möten. Kommunfullmäktiges ordförande ska vara kommunens främsta företrädare och det politiska arbetets sammanhållande kraft med ett övergripande ansvar för att dialog mellan de olika delarna i den politiska organisationen förs.

Vad gör en nämndordförande?

Ordförandens roll är att leda styrelsen, vara sammankallande till möten och hon eller han har enligt praxis huvudansvaret för styrelsens arbete. Traditionellt sett är ordförande den som är ledare för styrelsen och styrelsens arbete.

Vad är skillnad mellan kommunfullmäktige och kommunstyrelse?

Kommunstyrelsen väljs av kommunfullmäktige och har ett eget ansvarsområde. Men den fungerar också som kommunens “regering” och har ett övergripande ansvar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs. Kommunstyrelsen leder och samordnar kommunens verksamheter och bereder även ärenden som kommunfullmäktige ska behandla.

Vad gör en kommunal nämnd?

Det här gör nämnderna Ansvarar för den löpande verksamheten inom kommunen. förbereder ärenden som ska beslutas av fullmäktige. Genomför beslut som fattas i fullmäktige.

Vem kan väljas till kommunfullmäktige?

En ledamot i kommunfullmäktige måste vara bosatt i kommunen och vara minst 18 år gammal. Den förtroendevalda kan tituleras kommunfullmäktig men kallas vanligen fullmäktigeledamot.

Vem äger dagordningen?

Det är traditionellt sett ordförande som sätter dagordningen och beslutar vilka punkter som kommer att tas upp och i vilken ordning. Traditionellt sett så brukar en dagordning se ut på följande sätt: Mötets öppnande: Ordförande hälsar alla välkomna till mötet och förklarar det öppnat.

Share this post