Rekommendationer

Vilka regler galler vid lan av narkotika?

Vilka regler gäller vid lån av narkotika?

Bokföring av narkotika Uttag dokumenteras med patientens personnummer/födelsedata, mängd och signeras av den som gjort uttaget. Vid lån mellan olika vårdenheter ska inte personuppgifter anges enligt GDPR utan endast namnet på vårdenheten som hämtar det narkotikaklassade läkemedlet. Eventuell kassation bokförs.

Vad är Förbrukningsjournal?

Förbrukningsjournal Narkotika skall föras på alla narkotiska läkemedel som förvaras i den enskildes medicinskåp. Narkotiska läkemedel som är delade i Apodos behöver inte föras i förbrukningsjournal. ska signera på signeringslistan för vid behovsläkemedel samt kontrollräkna och signera i förbrukningsjournal.

Hur länge är ett pappersrecept giltigt?

Det som gäller är att den nya receptblankett som infördes 1 juli 2020 nu måste användas i stället för de tidigare blanketterna, som var giltiga fram till 30 april 2021. På den nya blanketten kan både vanliga och särskilda mediciner skrivas ut, vilket är en klar förenkling jämfört med tidigare system.

Hur gör man med en rekvisition?

2.1 Vad ska en rekvisition innehålla?

  1. Rekvisitionen ska vara i original, beställaren behåller kopian som bevis.
  2. Datumet för utfärdande bör ligga inom rimlig tid för när inköpet genomförs.
  3. Referens till den som ska sakgranska fakturan.
  4. Underskrift av behörig chef, ansvarig attestant.
  5. Namnet på den person som handlar.

Vad är läkemedel på rekvisition?

Läkemedel på rekvisition är föremål för årligen återkommande upphandlingar. Genom att beställa upphandlade läkemedel kan sjukvården spara avsevärda belopp. Som en följd av den avreglerade apoteksmarknaden åligger det inte längre apoteket att välja rätt vara vid beställning på rekvisition.

Är sömnmedel narkotikaklassat?

Imovane sömntabletter innehåller den aktiva substansen zopiklon som gör det lättare att somna och minskar uppvaknande under natten. Det är en narkotikaklassad medicin som ska användas under så korta perioder som möjligt.

Share this post