Allmänning

Nar skrev Bram Stoker Dracula?

När skrev Bram Stoker Dracula?

Bram StokerDracula / FörfattareAbraham ”Bram” Stoker, född 8 november 1847 i Clontarf norr om Dublin, död 20 april 1912 i London, var en irländsk-brittisk teaterchef och författare, idag mest känd för att ha skrivit skräckromanen Dracula. Wikipedia

När levde Bram Stoker?

Till vår volym har vi valt ut 7 av hans allra bästa noveller. Bram Stoker (1847–1912) var irländare och levde första hälften av sitt liv i Dublin, andra hälften i London. Han flyttade till London för att han fick arbete som allt-i-allo åt skådespelaren Henry Irving, den rungande Shakespearetolkaren.

Under vilken epok skrevs Dracula?

Skräckromantik eller mörk romantik är en litterär undergenre till romantiken, som kretsar kring det irrationella, det demoniska och det groteska. Genren sammanfaller ofta med gotisk fiktion och har skuggat den euforiska romantiska kulturströmningen sedan begynnelsen.

Varför skrevs Dracula?

Dracula är en skräckroman från 1897 av den irländske författaren Bram Stoker, där den huvudsakliga antagonisten är vampyren Greve Dracula….Dracula[redigera | redigera wikitext]

Dracula
Omslaget till första utgåvan.
Förlag för förstautgåvan Archibald Constable and Company (UK)
Utgivningsår 26 maj 1897

Vem skrev Dracula 1897?

Bram StokerDracula / Författare
Bram Stoker är en irländsk författare som skrev boken 1897. Handlingen i boken börjar med att Jonathan Harker blir skickad till Transsylvanien av sin advokatfirma för att hjälpa till med pappersarbete hos en klient, greve Page 12 ÖREBRO UNIVERSITET Svenska Va Angelina Kropp 12 Dracula.

Vad heter Bram Stokers romanfigur?

Dracula (olika betydelser)[redigera | redigera wikitext] Greve Dracula – en romanfigur skapad av Bram Stoker.

Vem är Maines berömde författare?

Stephen Edwin King, född 21 september 1947 i Portland i Maine, är en amerikansk författare som skrivit 63 romaner, varav sju under pseudonymen Richard Bachman, samt fem facklitterära verk.

Hur skrevs Dracula?

När började Skräckromantik?

Skräckromantikens epok var under 1700-talet och 1800-talet, skräckromantiken ligger i grund för dagens fantasy. I skräckromantiken började man intressera sig för gamla ruiner, mörker, spöken och det okända, man ville komma bort från allt som var upplyst.

Share this post