Blogga

Vad ar kapabla vaktare?

Vad är kapabla väktare?

Kapabla väktare kan till exempel vara närvaro av andra människor, olika bevakningssystem eller designade miljöer (se exempelvis Brottsprevention genom arkitektonisk design). Rutinaktivitetsteorin är den vanligaste utgångspunkten i modern brottsprevention.

Kapabla väktare är individer som kan förhindra att ett brott begås genom att befinna sig på platsen och se vad som händer (Cohen & Felson, 1979).

Vad är en motiverad förövare?

En motiverad förövare är en person som dels har en benägenhet, en vilja, att begå brott men också en förmåga att verkställa denna benägenhet och faktiskt kunna begå ett brott (ibid.). Vidare ett lämpligt objekt är som det låter någon, eller något, som kan anses lämpligt att utsätta för ett brott (ibid.).

Vad är situationell brottsprevention?

Tillfället gör tjuven, brukar man säga. Situationellt brottsförebyggande arbete handlar om att förhindra eller försvåra att brott begås genom att förändra den aktuella platsen eller situationen där brott kan begås.

Vad är rational choice?

rational choice-teorin, RC, RCT En teori om att varje människa och organisation gör sina genomtänkta val och fattar sina beslut efter vad som maximerar egen nytta och i den meningen ”klokt”, rationellt, logiskt och med beaktande av relevanta omständigheter.

Vad är social brottsprevention ge något exempel på social brottsprevention?

Social brottsprevention bygger på att strukturella problem såsom ekonomisk ojämlikhet, utbildnings- och yrkesmöjligheter och arbetslöshet kan orsaka kriminalitet. Begreppet utgår således ifrån att genomgripande sociala förändringar kan minska individers brottsbenägenhet (Lab 1997).

Vad betyder Stämplingsteori?

Stämplingsteorin går ut på att avvikande beteende finns hos det etablerade samhället. Detta innebär att en avvikelse sker i samspel mellan avvikaren och samhället. Reaktionerna på avvikelsen avgör om avvikelsen kommer ses som en avvikelse eller normaliseras (Sarnecki, 2009 s.

Share this post