Trendig

Hur ofta ska man byta sommardack?

Hur ofta ska man byta sommardäck?

Efter fem års användning av däcken ska de noggrant kontrolleras, minst en gång om året, av en däckexpert. Av säkerhetsskäl rekommenderar Michelin att däck som är äldre än tio år, från och med tillverkningsdatum, byts ut mot nya däck. Även om de verkar vara i gott skick och inte har slitits ner till mönsterdjupvarnaren.

När ska man köpa nya sommardäck?

Helt nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och vinterdäck 9–10 mm och lagen kräver att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck för att man ska få köra med däcken. Rekommendationen är dock att byta däck när mönsterdjupet är 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck.

– Generellt säger vi 4 000–5 000 mil i snitt för ett sommardäck på en vanlig personbil. Men då handlar det om normal körning, rätt lufttryck, och inget aggressivt bromsande. Dessutom har motorstyrkan en stor inverkan. Ju snällare motor desto lugnare tenderar förare att vara på gasen.

Måste man köra in nya sommardäck?

Eller har du precis bytt ut dina gamla, slitna däck mot helt nya däck som kommer direkt från tillverkningsanläggningen? Innan du trampar på gasen för att se vad de nya däcken går för är det något du bör känna till: precis som med nya par skor måste nya däck genomgå en inkörningsperiod innan de fungerar på bästa sätt.

När är det dags att köpa nya däck?

Varför är det viktigt att köra försiktigt en tid efter att däcken dubbats eller att helt nya dubbdäck monterats på fordonet?

Dessa föreskrifter är viktiga ⛄ Utsticket kan variera och därför rekommenderas en inkörning av dubbdäck så att dessa har en chans att sätta sig. Du kan riskera annars att dubben sätter sig fel och förlorar sin effekt. Du ska inte köra långsammare än vad du brukar, utan bara lugnare.

När ska man byta ut däck?

Share this post