Blogga

Hur tillverkar man senap?

Hur tillverkar man senap?

Hemgjord senap kan du göra själv genom att mortla, mixa eller på annat vis krossa svarta och gula senapsfrön samt blanda med vatten, lite sött som honung eller socker; surt som ättika eller vinäger; salt och lite olja. När du sjudit senapsfröna i 80-gradigt vatten så mixar du dem till en senap.

Kan man odla senap i Sverige?

I Sverige förekommer odling på olika håll och däribland Gotland, där odling av senapsfrö går långt tillbaka i tiden. Gul senap, som Arne odlar i år, är skarp i smaken blommar från juni till september. Den bruna senapen, som har en diskretare smak, blommar först i juli.

Är senap en växt?

Senap, som egentligen är ett samlingsnamn för flera arter, som svartsenap (Brassica nigra), vitsenap (Sinapis alba) och sareptasenap (Brassica juncea). Växten har fettrika frön som också använts för olja även om dess största användningsområde är som krydda.

Hur länge håller en öppnad burk dijonsenap?

Cirka 1–3 månader.

Vad är speciellt med dijonsenap?

Dijonsenap är en typ av senap. Den är ljus, innehåller salt och vitt vin men inget socker. Till skillnad från svensk senap görs dijonsenapen på senapsfrö från svartsenap (Brassica nigra). På 1600-talet var Dijon i Frankrike centrum för senapstillverkningen och 1776 startade Grey & Poupon sin kända fabrik.

Hur odlar man senap?

-Det kommer inte behövas några större arealer för att odla vårt årsförråd av senap. På vår lilla provodling fick vi ihop tillräckligt för en tredjedel av julsenapen, som är årets stora åtgång. Så om vi odlar kanske 6-10 kvadratmeter vitsenap och en tredjedel så stor areal svartsenap så borde vi vara självförsörjande.

Vad är senapsfrön bra för?

I majonnäser och dressingar har den ett stabiliserande inflytande och i en gryta ger den en lätt simmighet. Även de oansenliga senapsfröna har mycket att tillföra i köket. Knepet är att rosta dem före användning. På så vis inaktiveras enzymerna och du får en mild besk och nötig smak.

Vilken växt gör man senap av?

Senapssläktet (Sinapis) är ett släkte av korsblommiga växter med cirka 10 arter. De förekommer naturligt i huvudsak i medelhavsområdet. Av vissa arters frön görs kryddsåsen senap. Dessa växter härstammar från medelhavsländerna, men odlas även i andra länder i Europa, bl a Sverige, samt i USA och Kanada.

Share this post