Allmänning

Varfor har vi barnbidrag?

Varför har vi barnbidrag?

Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut av Försäkringskassan till föräldrar som bor och har barn i Sverige. Barnbidraget infördes 1937 och är sedan 1948 inte behovsprövat. Bidraget betalas ut till och med barnet fyller 16 år, men minst till sommaren.

De viktigaste motiven till att införa barnbidraget var att öka nativiteten, utjämna levnadsstandarden mellan barnlösa och barnrika familjer och minska antalet barn som levde i fattigdom. Barnbidraget har höjts ett antal gånger genom åren sedan det infördes. Endast en gång har riksdagen beslutat att minska barnbidraget.

Hur mycket är barnbidraget 2021?

Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg.

Hur mycket är barnbidraget för 5 barn?

Fyra barn ger 6 740 kronor (5 000 kronor plus ett flerbarnstilägg på 1 740 kronor). Från och med femte barnet blir det ytterligare 1 250 kronor per barn och månad i flerbarnstillägg. Om två föräldrar eller vårdnadshavare delar barnbidraget får vardera ut hälften av beloppen.

Vem ska ha barnbidrag?

Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut av Försäkringskassan. En förälder behöver inte ansöka om barnbidrag utan det betalas automatiskt ut till vårdnadshavare.

Hur mycket får man i barnbidrag för 6 barn?

Tabell som visar hur mycket du kan få i barnbidrag och flerbarnstillägg

Antal barn Barnbidrag Sammanlagt
3 3 750 kr 4 480 kr
4 5 000 kr 6 740 kr
5 6 250 kr 9 240 kr
6 7 500 kr 11 740 kr

Vad är barnbidrag i Sverige?

Barnbidrag är ett generellt statligt bidrag till föräldrar med barn i Sverige. Alla barn som bor i Sverige har rätt till barnbidrag. Det är utformat enligt en renodlat generell barnbidragsmodell, där alla skatteavdrag riktade till familjer och barn och behovsprövade stöd avskaffats till förmån för ett helt universellt stöd.

Vad är allmänna barnbidraget?

Barnbidraget är ett generellt bidrag, som karaktäriseras av att det utgår med fasta belopp per barn oavsett föräldrarnas inkomst. Barnbidraget regleras i socialförsäkringsbalken. Den tidigare lagen (1947:529) om allmänna barnbidrag har upphört att gälla i och med införandet av socialförsäkringsbalken.

Vem var förespråkare för barnbidraget?

Alva och Gunnar Myrdal var ledande förespråkare för införandet av barnbidrag, de argumenterade för barnbidrag i boken Kris i befolkningsfrågan från 1934. Den nuvarande modellen med så kallat allmänt barnbidrag, oavsett inkomst, infördes 1948 och var på 260 kronor per barn och år, motsvarande 4 597,75 SEK 2010.

Share this post