Trendig

Nar anvander man an och AUF?

När använder man an och AUF?

Terms in this set (4)

  1. Zu. används om ordet som följer kan ha bestämd eller obestämd artikel. Alltså personer och saker. Man kan sätta en/ett (ein) eller den/det (der, die, das) framför.
  2. Nach. används endast vid städer och länder (dock några undantag t. ex.
  3. Zu Hause. hemma.
  4. nach Hause. hem.

När använder man zu i tyska?

ex. Ich gehe in der Schule UM ZU lernen = Jag går i skolan FÖR ATT lära (mig). men det blir fel både på svenska och tyska med ”Ich haheb keine Lust um zu essen”/”Jag har ingen lust för att äta” efter som delarna inte har något samband som i det tidigare. Jag åker till Spanien –> Jag vill bada .

När ska man använda ackusativ?

Det finns prepositioner som kan styra både ackusativ och dativ beroende på sammanhanget. Prepositionen styr ackusativ om sammanhanget handlar om att någon eller något rör sig (riktning). Om sammanhanget handlar om att någon/något befinner sig på samma plats (befintlighet), styr prepositionen dativ.

När använder man Ihr?

”Ihr” betyder också ”henne” (i dativ), ”hennes” och ”deras”.

Vad är ett dativ?

Dativ är i den grammatiska morfologin det kasus som anger att ett ord fungerar som indirekt objekt i en sats. Rikssvenskan saknar dativkasus fast det det har funnits i medeltida svenska.

Vilka ord styr dativ?

An, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor, zwischen – dessa prepositioner styr ibland ackusativ och ibland dativ.

När är det dativ?

Dativ används för att besvara frågan: Wem? (Till vem?). Det används även med specifika verb, som exempelvis helfen (att hjälpa), se exempel 2. Det är därmed viktigt att notera att kasus kan styras av ett verb i tyskan. Likt ackusativ kräver en del prepositioner även dativ (se kapitel 8).

Vilka 5 prepositioner styr ackusativ?

Hur vet man om det är nominativ eller ackusativ?

Grundformen, nominativ, tillämpas på subjektet i en mening. Det används även med följande verb: sein, werden och bleiben. I exemplet nedan är subjektet ”Die Frau” skrivet i nominativ. Ackusativ tillämpas på objektet i en mening.

Hur böjs Mein?

Nominativform: Mein är maskulinum och neutrum singular (min/mitt), meine är femininum singular (min/mitt) och meine är även pluralformen för alla genus (mina). Nominativ används som subjekt i en satts: ”Min mobil är mitt liv.”.

Share this post