Rekommendationer

Varfor finns Elprisomraden?

Varför finns Elprisområden?

Från 1 november 2011 delades landet in i fyra så kallade elprisområden. Syftet är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor många människor och minska behovet av att transportera el. Dessutom uppmuntras till investeringar i stamnätet.

Vilka elområden finns?

Sverige är sedan 2011 uppdelat i fyra elområden från norr till söder. Elpriset kan variera beroende på vilket elområde du bor i….Sverige är uppdelat i fyra elområden

  • Luleå (SE1),
  • Sundsvall (SE2),
  • Stockholm (SE3),
  • Malmö (SE4)

Varför olika elområden i Sverige?

Sveriges fyra elområden Svenska Kraftnät delade 2011 in landet i fyra olika elområden. Syftet var att synliggöra var det finns behov av ökad elproduktion för att kunna möta efterfrågan. Elmarknaden och elpriserna styrs av tillgång (hur mycket el som produceras) och efterfrågan (hur mycket el som används).

Varför har vi fyra elområden?

EU-kommissionen krävde under våren 2010 att Svenska kraftnät måste hantera överföringsbegränsningar i det svenska stamnätet på ett annat sätt för att inte diskriminera användare i andra delar av Europa. Det resulterade i att Svenska kraftnät den 1 november 2011 delade in Sverige i fyra elområden.

Vilket elområde tillhör Göteborg?

I elområde 4 ingår Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpigs län och Västra Götalands län.

Vilket elområde tillhör Falkenberg?

För Varberg och Falkenberg blir detta speciellt eftersom gränsen för elområde tre och elområde fyra går vid kommungränsen. Alltså ingår Varberg i elområde tre, där elen är billigare, och Falkenberg ingår i elområde fyra där elen är dyrare, med undantag från Älvsered i norra Falkenberg som ingår i elområde tre.

Vilket Elprisområde tillhör jag?

För att se vilket elområde din elanläggning tillhör (SE1, SE2, SE3 eller SE4) så kan du använda Svenska Kraftnäts karta över elområdena i Sverige. Genom den interaktiva kartan kan du även ta reda på vem som äger elnätet där du bor.

Var ligger elområde 3?

Elområde 3 (SE3) Elområde 3 inkluderar Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län och Östergötlands län. Även delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, Västra Götalands län, Gävleborgs län och Dalarnas län ingår i området.

Varför har Sverige Elzoner?

– Grunden för elprisområdena är att de ska se till att vi får mer elproduktion där efterfrågan är stark, exempelvis södra Sverige, men det är inte regeringen eller politiken som har bestämt att vi ska ha elprisområden menar Ygeman.

Varför har Sverige 4 Elzoner?

Ändringen ska träda i kraft 1 november 2011 och kan innebära ett högre pris för många svenska konsumenter. Prisområdena ska göra marknaden mer effektiv och skapa ett jämnare flöde i det svenska elsystemet, hoppas Svenska Kraftnät (SVK).

Vilket nätområde tillhör jag?

På sajten nätområden.se kan du kan lista alla nätområden i en kommun, avgöra vilket elområde ett lokalnät tillhör och ta reda på vem som är nätägare i ett lokalnät eller kommun.

Share this post