Blogga

Hur raknar man ITP2?

Hur räknar man ITP2?

För ITP 2 beräknas premiens storlek utifrån din ålder, lön, beräknade tjänstetid och den tjänstepension som du har tjänat in sedan tidigare. ITPK-delen motsvarar 2 procent av din pensionsmedförande lön.

Vilka omfattas av ITP2?

En ny ITP-plan gäller från och med 2007. Den innebär att samtliga anställda som är födda 1979 eller senare ska ha en helt premiebestämd pension, ITP1, från och med 25 års ålder. De som är födda 1978 eller tidigare har kvar den gamla, men väsentligt förbättrade ITP-planen som nu kallas ITP2.

Vad är ITP2?

Med ITP 2 – vet den anställda hur stor pensionen blir. Ålderspensionen i ITP 2 är förmånsbestämd. Det betyder att pensionens storlek (förmånen) är bestämd i förväg som en viss procent av den anställdas lön. Med en förmånsbestämd pension går det därför att få en bra bild av hur stor pensionen kommer att bli.

Vad kostar familjepension?

Familjepension kostar ingenting för dig. Det är din arbetsgivare som betalar. Hur mycket pengar betalas ut? om du vid dödsfallet har barn under 20 år.

Kan man flytta ITP2?

Vill du byta bolag för din premiebestämda tjänstepension kan du göra ett omval. Det innebär att de kommande pengar som arbetsgivaren betalar in, kommer att hamna i det nya bolaget du har valt. Den förmånsbestämda tjänstepensionen går inte att flytta eller göra omval på.

Vad är ipt2?

Vad ”förmånsbestämd” tjänstepension innebär ITP2 innebär att tjänstepensionen ger en garanterad andel av din slutlön. Utifrån hur stor förmånen ska vara vid pensioneringen beräknar försäkringsgivaren Alecta vilken premie arbetsgivaren behöver betala för att du ska få den avtalade pensionen.

Vad är en tio taggare?

Vad är tiotaggare? De av dina anställda som tjänar mer än tio inkomstbasbelopp per år och som hör till ITP2*, kallas för tiotaggare. De får placera en del av sin pension själv, men var bestämmer du som arbetsgivare.

Hur fungerar en tiotaggarlösning?

Vad tiotaggarlösning innebär Att komma överens om en 10-taggarlösning betyder att du väljer bort ett förmånsbestämt intjänande av ålders- och familjepension på de lönedelar som ligger över 7,5 inkomstbasbelopp i ITP 2. Du ersätter det med ett premiebestämt system där du ansvarar för att placera premierna.

Hur mycket pension ITP2?

Så här fungerar tjänstepensionen ITP2 På inkomster över 7,5 upp till 20 inkomstbasbelopp är pensionen 65 procent och på inkomster mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp är pensionen 32,5 procent av lönen. Inkomster därutöver medför ingen ITP2.

Får jag mer i pension 2022?

Den totala pensionen, inklusive tjänstepension, höjs med mellan 360 kronor och 840 kronor per månad efter skatt för åtta av tio pensionärer från januari 2022. Det kan också bli en lägre höjning av pensionen.

Share this post