Blogga

Hur skriver du en IP adress version 4?

Hur skriver du en IP adress version 4?

Vanligen anges IP-adressen genom att skriva ut de 4 byten i decimal form med punkter emellan, så att varje siffergrupp motsvarar en byte. Exempel på IPv4-adresser: 213.100.33.42. 192.168.0.1.

Vad kallas den fysiska adress som Ethernet använder?

Den här typen av adresser kallas MAC-adresser där MAC står för Media Access Control, även begreppet fysisk adress används. En MAC-adress kan till exempel vara 00-50-DA-69-D7-35. Varje Ethernetkort har en unik MAC-adress om 48 bitar som till exempel 00-50-DA-69-D7-35.

Vilket protokoll används vid säker kontrollerad överföring från avsändare till mottagare att det vi skickar är samma sak som når mottagaren?

FTP är på flera sätt ett osäkert protokoll, främst för att lösenord och data skickas i klartext vilket ger en potentiell risk att någon sniffar information från dataströmmen. För att göra filöverföringen säkrare kan man kryptera den med hjälp av SSL eller SSH till exempel genom att köra SFTP.

Vilka typer av adresser använder en router i sitt arbete?

En router har vanligtvis två typer av fysiska nätverksportar: WAN-porten och LAN-porten. WAN-porten är den du ansluter dig till internet med, och det är i den porten brandväggen, vilken vi beskriver senare i guiden, sitter.

Vad betyder Ethernet på router?

Ethernet-kablar är de vanligaste nätverkskablarna för kabelanslutna nätverk. Dessa kablar används huvudsakligen för att ansluta enheter som finns på LAN (lokala nätverk) som datorer, switchar och routrar.

Vad gör subnätmask?

Svaret ligger i något som kallas för subnätmask. En IP-adress kombineras alltid ihop med en subnätmask, och det är subnätmasken som bestämmer hur stor del av IP-adressen som är IP-nät och hur stor del som är adresser inom IP-nätet.

Vad är en publik IP-adress?

En publik IP-adress (även kallad extern) är den IP-adress som din internetoperatör gett dig. Det är den adressen som identifierar din internetuppkoppling och det är även den som visas externt när någon i hushållet surfar på internet.

Vilka två anslutningar använder FTP vid filöverföring?

Med andra ord begär klienten filer och servern tillhandahåller dem. Därför kräver FTP två grundläggande kanaler för att kunna upprätta en anslutning: kommandokanalen (initierar instruktionen, bär grundläggande information, alltså vilka filer som ska användas) och datakanalen (överför fildata mellan de båda enheterna).

Vad är skillnaden mellan FTP och HTTP?

File Transfer Protocol via en webbläsare Sedan skriver du in adressen till FTP-server som en URL i din webbläsare. Istället för att skriva ut HTTP (Hypertext Transfer Protocol) i början av URL:en, som du hade gjort om du skulle googla en bild, skriver du in FTP i början av URL:en.

Share this post