Rekommendationer

Hur snurrar Uranus?

Hur snurrar Uranus?

Uranus ligger ned och roterar runt sig själv Planeten roterar runt sig själv precis som andra planeter, men i motsats till andra planeter roterar Uranus runt en axel som nästan ligger ned. Därför finns Uranus poler där andra planeter har sin ekvator.

Vad finns i atmosfären på Saturnus?

Saturnus atmosfär består av väte, helium och även små mängder vatten, ammoniak och metan. I atmosfären finns det starka orkaner, som på Jupiter, och det uppkommer vita moln på planeten då och då. Någon fläck, som är typiskt för Jupiter, finns dock inte. Det finns däremot liknande ”ränder” på Saturnus som på Jupiter.

Vad är planeten Saturnus?

Planeten Saturnus. Planeten Saturnus är den andra av de stora gasplaneterna i det yttre solsystemet. Planeten är speciellt känd för de vackra ringar som omger den. Saturnus är en gasplanet och har därmed ingen fast yta. Den består först och främst av väte och helium, men har möjligtvis en fast inre kärna av järn, nickel och olika

Varför är Saturnus en gasplanet?

Saturnus är en gasplanet och har därmed ingen fast yta. Den består först och främst av väte och helium, men har möjligtvis en fast inre kärna av järn, nickel och olika stenarter. Planeten har en svag gul färg på grund av ammoniakkristaller i dess övre atmosfär.

Vad är den största månen på Saturnus?

Saturnus har 62 kända månar, varav 53 är namngivna. Det finns dessutom bevis för ytterligare hundratals småmånar med diameterna 40–500 meter vid Saturnus ringar, som inte ses som äkta satelliter. Titan, är den största månen. Den har 90 procent av satelliternas sammanräknade massa och då är även ringarnas massa inräknad.

Hur många jordklot får plats i Uranus?

Planetens diameter är ungefär 50 000 km (ca 4 gånger så stor som jordens) och massan cirka 14,5 jordmassor. Planetens rotationsaxel har en lutning på hela 98 grader, vilket innebär att planeten snarast ”rullar” genom rymden på sin bana runt solen. Det tar 84 år för Uranus att fullborda ett varv runt solen.

Share this post