Rekommendationer

Vad hander om en hund dodar en annan hund?

Vad händer om en hund dödar en annan hund?

Om din vän inte kan ta hand om hunden och hunden skadar andra, kan hunden omhändertas om inte mindre ingripande åtgärder anses tillräckliga. Anser du att det finns ett sådant behov, ska du polisanmäla det, då det är polismyndigheten som beslutar om detta (11 § Lagen om tillsyn över hundar och katter).

Kan man bli tvingad att avliva hund?

Enligt 12 § TL får en hund som omhändertagits enligt 11 § TL efter utredning av länsstyrelsen återlämnas till ägare, säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas.

Varför attackerar en hund en annan hund?

De flesta hundar fungerar väl med andra hundar, men långt ifrån alla. Hundslagsmål kan uppstå både i hemmet mellan två etablerade hundar som exempelvis konkurrerar om ett ben eller mat, och mellan två hundar som aldrig träffats tidigare. Ett vanligt scenario är att en kopplad hund attackeras av en lös hund.

Vill inte avliva min hund?

Rådgör med veterinär Är man flera i familjen som ska vara med i beslutet så behöver det kanske få ta ännu längre tid. Dock är det förstås viktigt att hunden inte mår för dåligt under tiden fram till beslut. Rådgör med en veterinär om du känner dig osäker. Kanske kan hunden också få lindring för sina besvär under tiden.

Vad händer om min hund biter en annan människa?

– Första gången som en hundägare blir polisanmäld för att hunden antingen har bitit en människa eller en annan hund så finns det ingen påföljd i den lagen. Det finns inget straffansvar så den normala gången är att ärendet läggs ner, det är inget brott helt enkelt.

Vad gör man åt en hund som bits?

Något av det första du kan göra om du har en hund som verkar aggressiv eller som oprovocerat biter människor, är att besöka veterinären. Där kan ni utesluta att hunden har något problem, exempelvis ont någonstans. Om en hund har ont finns risken att den bits eftersom den inte har något sätt att kommunicera på.

Hur får jag min hund att sluta bitas?

Om valpen ligger och biter på ett stolsben kan du gå fram till valpen och säga ”nej” med lugn röst. Valpen kommer då att sluta med det den gör, vilket du berömmer och ger den ett alternativ att bita i. Detta alternativ ska vara en leksak som valpen får lov att bita i, kanske en kampleksak eller något annat roligt.

Vems är ansvaret om en hund biter en annan?

I Sverige har vi något som kallas strikt skadeståndsansvar för hundägare. Detta innebär att det är du som ägare eller innehavare (till exempel fodervärd) som blir ansvarig om din hund skadar eller dödar en annan hund, oavsett hur det gick till.

Share this post