Allmänning

Vad ar Glossofobi?

Vad är Glossofobi?

Scenskräck, rampfeber, talrädsla, glossofobi, presentationsångest. Kärt barn har många namn. Rädslan att tala inför andra benämns inom vetenskapliga sammanhang på engelska för ”Perfomance anxiety” (PA) och är den vanligaste bland alla fobier.

Vad är Talrädsla?

Talrädsla, eller talängslan som det ofta kallas, handlar om att uppleva mycket stort obehag inför olika muntliga situationer. Det är mycket begränsande för den som lider av det.

Hur kan man bli av med Socialfobi?

Den sorts psykoterapi som brukar hjälpa bäst vid social ångest är kognitiv beteendeterapi, KBT. I terapin får du hjälp att klara av och stå ut med obehagliga känslor. Det sker stegvis i en metod som kallas exponering. Exponering innebär att du närmar dig sådant som du brukar undvika.

Kan man bota social fobi själv?

Vad kan jag göra själv? Lär dig mer om hur ångest fungerar och hur det påverkar dig och ditt beteende. Försök förstå vad det är du är rädd för, vilka slags situationer du undviker och vad du gör för att undvika dem. Prova gärna att stanna i en situation som du vanligtvis undviker.

Hur många har Talrädsla?

Många elever är rädda för att presentera inför klassen, en del vågar inte ens yttra sig i klassrummet. Mellan 15 och 25 procent av eleverna bedöms lida av talrädsla (beroende på undersökning) och 18 procent av högstadie- och gymnasieelever har stannat hemma någon gång för att slippa göra en muntlig presentation.

Vad är klaustrofobisk?

Många kan känna igen sig i att det känns svårt att andas, att hjärtat börjar slå snabbare och att man får tankar om att man ska dö, att man bara måste ut. Panikkänslor, stark rädsla, ångest. Sådan rädsla kallas ibland för klaustrofobi och det är inte helt ovanligt att sådana svårigheter kommer i tonåren.

Vad orsakar social ångest?

Orsak. När blygsel eller nervositet inför sociala situationer utvecklas till social ångest handlar det oftast om en överdriven rädsla för att bli granskad och bortgjord av andra människor. Då upplever du sociala situationer som hotfulla. Social ångest kan vara kopplad till både arv och miljö.

Share this post