Innehållsförteckning
Vad får man demens av?
De vanligaste orsakerna till demens är: Nervsjukdom (ex Alzheimers sjukdom) Blodkärlsförändringar i hjärnan. Fysisk skada (trauma) Vattenskalle.
Vad är orsaken till demenssjukdom?
Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallade kognitiva funktioner som påverkas negativt.
Vad är Blodkärlsrelaterad demens?
Blodkärlsrelaterad demens orsakas av att nervcellerna i hjärnan inte får tillräckligt med näring och syre. Särskilt känsliga för brist på syre och näring är de mellersta delarna av tinningloben. De delarna styr bland annat minnet. Det behövs bara små försämringar av blodflödet för att nervceller ska förstöras.
Varför ökar demens?
På grund av ökad medellivslängd och åldrande befolkningar drabbas allt fler av demenssjukdom. Det gäller i samtliga världsdelar. Ökningstakten är dock allra snabbast i de fattigaste utvecklingsländerna där 239 procent fler fall av demenssjukdom väntas om 35 år.
Hur utvecklar sig demens?
Symtomen kommer smygande, i regel under en lång tid. Vanligt är att minnet börjar svikta; den drabbade glömmer allt oftare var han lägger ifrån sig saker och vad han gjort under dagen. Det kan bli svårt att planera och organisera sin vardag. Stresståligheten blir mindre när även tankeförmågan försämras.
Vad innebär sekundär demens?
Sekundära demenssjukdomar består av ett åttiotal sjukdomar och skador, till exempel hjärntumörer, alkoholmissbruk och olika bristtillstånd. En gemensam nämnare är att de i vissa fall leder till demens men behöver inte göra det.
Har demens ökat?
Vad är orsakerna till demens?
De vanligaste orsakerna till demens är: 1 Nervsjukdom (ex Alzheimers sjukdom) 2 Blodkärlsförändringar i hjärnan 3 Fysisk skada (trauma) 4 Vattenskalle 5 Tumör 6 Infektion/inflammation 7 Missbruk 8 Alzheimers sjukdom – symtom
Hur ska man behandla demens?
Demens – behandling. Det är viktigt att se till att den äldre patienten är i så bra fysisk form som möjligt och behandla bl.a. infektioner som annars kan försämra sjukdomen. Man ska också tillsammans med sin läkare titta över vilka läkemedel som påverkar hjärnans funktioner negativt exempelvis ångestdämpande mediciner (bensodiazepiner).
Vilka Demenssjukdomar har olika symtom?
De olika demenssjukdomarna har olika symtombild. Demens – förekomst och orsaker De vanligaste symtomen och tecken vid Alzheimers sjukdom är: Smygande debut och långsam försämring
Hur många är demenssjuka i Sverige?
De allra flesta är äldre, demens är sällsynt före medelåldern. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 150 000 personer, en siffra som kommer att stiga i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal.
Hur skydda sig mot demens?
Forskarna såg att personer som höll sig till MIND-dieten hade 35-40 procent lägre risk att drabbas av kognitiv svikt, de bibehöll sin kognitiva förmåga och fick en minskad risk att drabbas av demens. MIND-dieten behöver dock inte följas slaviskt – risken att insjukna minskar även om man slarvar lite grann.