Rekommendationer

Nar ar risken storst for en allvarlig situation vid korning under morker?

När är risken störst för en allvarlig situation vid körning under mörker?

Vid natt- och mörkerkörning är riskerna med att köra trött som störst. Absolut störst risk att somna bakom ratten är det under den så kallade ”vargtimmen”, mellan 03:00-05:00. Då är kroppens aktivitet som lägst, kroppstemperaturen och blodtrycket sjunker till dygnets lägsta nivåer och ämnesomsättningen går ner.

Vilket påstående är riktigt angående körning i mörker?

Om du blir direkt bländad kan din siktsträcka bli nära noll meter. Efter bländningen tar det tid innan mörkerseendet blir bra igen. Därför ska du under bilkörning i mörker undvika att titta direkt mot starka ljus som till exempel mötande bilar.

När råder mörker?

Före solens uppgång är det inte helt mörkt utan det råder under en viss tid gryning. På samma sätt efter solens nedgång blir det inte mörkt omedelbart utan då råder skymning. När solen befinner sig strax under horisonten sett från en viss plats lyser den fortfarande på den ovanliggande atmosfären.

När är det störst risk att bli fartblind?

Risken för att drabbas av fartblindhet är störst då du lämnar motorvägen eftersom du under en längre tid kört med hög hastighet på motorvägen. Fartblindhet innebär en försämring i förmågan att bedöma din hastighet. Det kan leda till att du kör fortare än du tror att du gör.

Vilka belysningar får du använda vid körning i dagsljus?

I dagsljus ska du använda halvljus, men du får även använda annat ljus. Halvljus och annat ljus får inte användas samtidigt. Med annat ljus menas ljus från varsellykta, dimljusstrålkastare eller spänningsreducerad halvljusstrålkastare.

Var ska du hålla blicken vid möte under mörker?

Undvik att titta in i mötande fordons strålkastare eller annan stark belysning. Som nybörjare är det lätt att blicken dras mot ljuset, då kan du bli bländad. Försök istället att se långt fram och håll din blick till höger på vägen vid möte i mörker.

Hur påverkas synen av att det blir mörkt?

Mer ljus desto mindre pupill. När det blir mörkt går synen över till ett skotopiskt seende, mörkerseende. De synceller som ansvarar för mörkerseendet kallas stavar. Stavarna är sämre på att se små detaljer och rörelser och är sämre på att urskilja färger.

När anses mörker råda?

Definition på mörker: Tillstånd som anses råda under den tid mellan solnedgång och soluppgång då på grund av nedsatt dagsljus ett framträdande obelyst föremål inte tydligt kan urskiljas på avstånd över 8 km.

Share this post