Ny

Hur spreds sig hinduismen?

Hur spreds sig hinduismen?

Omkring år 1500 f.Kr började den ariska erövringen av Indiska halvön. Arierna eller indoeuropéerna var ett herde- och krigarfolk som kom norrifrån. De förde med sig sin religion och sin diktning. Arierna talade sanskrit, ett språk som är besläktat med vårt och som hinduismens heliga skrifter är skrivna på.

När och var hinduismen skapades?

När, hur och var Hinduismen skapades vet ingen, men man tror att den har sitt ursprung i Indien. Hinduismen finns dock i alla världsdelar men utövas framförallt i Indien och Sydostasien. I hela världen finns det ungefär totalt 800 miljoner hinduer och i Sverige finns endast 6000.

Vad är hinduismens utformning?

Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden. Dessutom förekommer stora regionala skillnader i fråga om hinduismens utformning.

Vad är hinduismens historia?

Hinduismens historia Det är en av de allra äldsta idag förekommande religionerna, det kanske till och med är så att det är den äldsta. Det finns spår av hinduismen mellan 2.500 och 1.500 år före våran tideräkning började. Framförallt ifrån de delar som idag utgör Pakistan, då var det de norra delarna av Indien.

Vad är hinduismens tidsuppfattning?

Inom hinduismen råder en cyklisk tidsuppfattning. Det existerar därför inte någon början eller något slut. Enligt hinduisk tro skapas, förstörs och återuppstår världen liksom allt liv om och om igen. Allt liv ingår i ett evigt kretslopp ( samsara) av födelse, död och pånyttfödelse. Bild: SO-rummet.se.

Varför är hinduismen en diffus religion?

En diffus religion med många sidor. Hinduismen är en mångskiftande polyteistisk religion med en mångfald gudar och varierande sedvänjor. Läran saknar trosbekännelse, dogmer och kyrklig struktur. Det råder därför stor olikhet mellan religionen i städerna och på landsbygden.

Share this post