Rekommendationer

Vilket ar det lampligaste sattet att vanda pa i en korsning dar u svang ar forbjudet?

Vilket är det lämpligaste sättet att vända på i en korsning där u sväng är förbjudet?

Att backa tvärs över korsningen (som i A, C och D) är inte alls bra, eftersom du korsar flera körfält samtidigt som du måste koncentrera dig på backningen. B är därför lämpligast, eftersom det är betydligt mindre riskfyllt att köra normal över korsningen och sedan backa runt hörnet.

Var är det inte tillåtet att backa?

Ja, det finns inga generella förbud mot att backa på en landsväg eller huvudled, men det är bara tillåtet om det kan ske utan fara eller hinder för andra trafikanter. Du får däremot aldrig backa eller vända på en motorväg eller motortrafikled.

Får man vända på en parkeringsplats?

Att vända i en rondell måste vara det smidigaste, eller försöka att köra runt kvarteret på något sätt (om man känner till området bra). De är väll de säkraste sätten att vända. Annars kan man ju använda en parkeringsplats eller liknande.

Får du backa på en huvudled?

Det finns inget generellt förbud mot att backa på huvudleder.

När är U-sväng tillåtet?

Ja, det finns inga generella förbud mot att vända på landsvägar, men du får endast vända om det kan ske utan fara eller hinder för andra trafikanter. Du får alltså inte vända genom att göra en U-sväng om du har trafik bakom dig eller om det kommer trafik i motsatt körfält.

Hur många grader är en U-sväng?

När man kör på en vändplan så måste man såvitt jag vet ge tecken åt vänster i god tid, eftersom man då gör en så kallad U-sväng, d.v.s. en vänstersväng 180 grader för att byta färdriktning.

Är det tillåtet att backa in på en enkelriktad gata?

Backning på enkelriktad gata är inte tillåten, utom då kortare sträckor vid t. ex. fickparkering eller liknande.

Är det förbjudet att backa på motorväg?

Nej, på motorvägar och motortrafikleder är det förbjudet att stanna, vända, backa och att köra på vägrenen. Förbuden gäller även av- och påfartssträckan.

Vad gäller på en huvudled?

Vad är en huvudled? En huvudled innebär att alla som ska in på huvudleden ska lämna företräde åt de som befinner sig på huvudleden. Huvudleder märks ut med skyltar i början av huvudleden och sedan efter varje korsning om det inte på annat sätt är tydligt att huvudleden fortsätter.

Vad gäller vid huvudled?

Huvudled

  • Alla som ska in på huvudleden måste lämna företräde åt trafikanterna på huvudleden.
  • Märks ut med en huvudledsskylt där den börjar. Skylten upprepas normalt efter varje korsning, om det inte ändå tydligt framgår att huvudleden fortsätter efter korsningen.
  • Upphör när ett slutmärke är uppsatt.

Share this post