Blogga

Vad kan salpetersyra ocksa kallas?

Vad kan salpetersyra också kallas?

De gamla bergsmännen kallade salpetersyran skedvatten (av tyska ordet scheiden, skilja, särskilja) eftersom det i malm kunde skilja silver från guld. Skedvattnet löser nämligen silver, men inte guld. Salterna kallas nitrater, och är i allmänhet mycket lättlösliga i vatten.

Vilken syra fräter på guld?

Kungsvatten eller aqua regis (även benämnt aqua regia), är en blandning av salpetersyra och saltsyra, båda i koncentrerad form och vanligen i volymförhållandet 1:3, ibland 1:4. Denna blandning har den unika förmågan att lösa upp både guld och platina, som är motståndskraftiga mot rena syror.

Vilka metaller löser saltsyra?

Kombinationen av nitratjonernas oxidationsförmåga och kloridjonernas komplexbildande förmåga med platinametaller och guld är antagligen en orsak till dess förmåga att lösa upp dessa metaller.

Vad består kungsvatten av?

Kungsvatten (aqua regia) består av en blandning med följande sammansättning:

  • 3 delar konc. saltsyra.
  • 1 del konc. salpetersyra.

Vad heter kungsvatten på engelska?

kungsvatten

Huvudsakliga översättningar
Svenska Engelska
kungsvatten aqua regia

Vad fräter på järn?

Korrosionen sker i en tvåstegsreaktion, enligt reaktionen nedan, och resulterar i järn(III)oxidhydroxid (FeO(OH)) som ofta kallas rost. För att korrosionen ska kunna ske krävs att det finns ett adsorberat vattenskikt. Järn rostar inte vid relativ fuktighet under 60 %.

Hur har svavelsyra fått sitt namn?

Allmogens namn på svavelsyra Eftersom svavelsyra biter som eld har följande dialektala namn använts lokalt: Fittrell (Skåne) Better-ell (Dalsland, Småland, Västergötland, Östergötland) Bettrell (Bohuslän, egentligen bitter-eld)

Hur känner man igen svavelsyra?

Svavelsyra är en reaktiv och stark syra Svavelsyra reagerar med många organiska och oorganiska ämnen och kan då orsaka brand eller explosion. Koncentrerad svavelsyra frambringar värme med vatten och reagerar häftigt många metaller.

Hur kan man identifiera svavelsyra?

Svavelsyra är en starkt frätande, färglös och viskös vätska. Det är en av de mest använda kemikalierna i processer inom konstgödning, pappersmassa- och pappersindustrin samt gruv- och kemikalieindustrin.

Vilket ämne neutraliserar saltsyra?

Den innehåller vätekarbonat och reagerar som en bas. Eftersom att t ex saltsyra är surt och bikarbonat är basiskt kommer bikarbonaten att neutralisera saltsyran.

Share this post