Trendig

Varfor foll ostblocket?

Varför föll östblocket?

En efter en hade befolkningarna i de kommunistiska staterna vänt sig mot regimen och krävt sin frihet. Händelser som likt ett dominospel slutligen ledde till ett enat Tyskland, östblockets fall, Sovjetunionens upplösning och kalla krigets slut.

Vad var Sovjetunionen?

Bild: SO-rummet.se. Sovjetunionen. Sovjetunionen (1922-1991) var en socialistisk (i form av kommunism) statsbildning och en enpartistat som styrdes av kommunistpartiet och dess ledare. Landets territorium bestod till större delen av det f.d. ryska imperiet och var till ytan världens största stat och den tredje i fråga om folkmängd.

När anfaller Sovjetunionen?

Sovjetunionen anfaller Finland – Vinterkriget 1939 Enligt den tysk-sovjetiska icke-angreppspakten som ingicks den 23 augusti 1939 låg Finland inom Sovjetunionens intresseområde. I oktober 1939 krävde den sovjetiska regeringen att Finland skulle överlämna landområden kring den finsk-ryska gränsen till Sovjetunionen.

När utropades Sovjetunionen?

Sovjetunionens bildande. Den 30 december 1922 utropades Sovjetunionen, som till en början bestod av fyra delstater, sovjetrepublikerna Ryska SFSR, Ukrainska SSR, Vitryska SSR och Transkaukasiska SFSR. Dagen därpå antogs landets konstitution.

Vad menade den sovjetiske ledaren Chrusjtjov med begreppet fredlig samexistens?

När Stalin dog år 1953 insåg hans efterträdare att landet inte kommer att klara sig med denna agressiva politik. Man bestämde istället sig för att leva under en fredlig samexistens, detta betydde att kapitalism och socialism skulle leva sida vid sida och utvecklingen skulle visa vilken som var den bästa.

Vad innebar fredlig samexistens?

fredlig samexistens, benämning på Sovjetunionens uttalade utrikespolitiska strävan efter Nikita Chrusjtjovs tillträde som generalsekreterare i kommunistpartiet 1953.

Share this post