Trendig

Vad betyder segel?

Vad betyder segel?

Ordet segel är synonymt med klut och kan bland annat beskrivas som ”en sorts duk (på mast) som kan fånga vinden och driva en båt”. Ordet används i uttrycket ”tar hem seglen” som betyder ”tar ner seglen”.

Har tre hörn på skepp Latins?

Seglets tre hörn (”horn”) kallas halshorn (det hörn som fästs i däcket, stäven eller bogsprötet), fallhorn (det övre hörnet där fallet – linan som seglet hissas i – är fäst) och skothorn (det aktra hörnet där skotet – den lina som kontrollerar seglets ställning – är fäst).

Vad håller seglet uppe?

Vedjaktens rigg är en gaffelrigg med stående gaffel vilket innebär att gaffeln ständigt är uppe. Vid stillaliggande är storseglet indraget till masten av gårdingar, som också håller kvar seglet där. Vid segelsättning dras storseglets bomlik ut längs bommen till bomnocken och gaffelliket ut till gaffelnocken.

Vad heter seglen på en brigg?

En brigg är tacklad som en fullriggare förutom att den på den aktersta masten för ett stort gaffelsegel, även kallat briggsegel.

Vad heter alla segel?

Det finns olika typer av segel som storsegel, rullgennaker, råsegel, gaffel-eller bomsegel och stagsegel. De båda senare kallas även gemensamt snedsegel. Gaffelsegel förekommer med eller utan bom och har de bom så benämns de bomsegel. Råsegel är trapetsformad.

Kan man segel minska?

Minska segel Hon seglar bra även utan toppsegel i dessa vindstyrkor. Ökar vinden kan behov uppstå att minska segel. Då revning av de segel som sitter uppe ej går blir alternativet att ta ner ett eller flera segel. Toppseglet är det som först bärgas.

Vad heter det när man tar ner segel?

Fira – Att ta ned båtens segel. Flybridge – Styrplats ovanför båtens ruff. Fock – Ett mindre försegel som förs för om masten och som används i hårdare vind eller när man kryssar. Fribord – Den del av båtens utsida som är ovanför vattenlinjen.

Latinsegel är ett trekantigt segel som är fäst och sträckt vid ett långt spri. Seglet har i Europa påståtts härröra från de latinska länderna runt Medelhavet. Namnet torde inte, som man skulle kunna tro, komma från att det användes i ”de latinska länderna” utan från alla trina, ”i triangel”.

Share this post