Ny

Nar inleddes bronsaldern?

När inleddes bronsåldern?

Äldst är stenåldern (ca 13000–1700 f Kr), följd av bronsåldern (1700–500 f Kr) och yngst är järnåldern (500 f Kr–1050 e Kr). Det historiska skedet omfattar medeltiden (1050–1500 e Kr) och den period som ibland kallas för nyare tid (1500 e Kr–nutid).

Vilka kläder hade man på bronsåldern?

Kläderna under bronsåldern var inte djurhudar man bara svepte omkring sig, man hade både byxor, skjortor, klänningar, blusar och tröjor som vävdes på stående vävstolar. Materialen till kläderna var förutom väl arbetat skinn också ull och lin som man vävt.

Hur såg husen ut på järnåldern?

Bostäderna skilde inte mycket från de som man hade haft på bronsåldern. Man bodde i långhus där hela familjen, eller klanen, rymdes under samma tak. I mitten av huset fanns härdar där man eldade och man sov längs väggarna. Kungar och stormän hade större hus än alla andra.

Hur länge varade bronsålder?

Under bronsåldern fortsatte man att använda de gamla materialen, sten, trä och ben, men allt fler vapen, redskap och inte minst smycken var nu av brons. Den nordiska bronsåldern varade i över tusen år – från omkring 1800 f.Kr till 500 f.Kr – och inföll långt senare än i länderna runt Medelhavet.

Varför slutade antiken?

Forntiden är den äldsta av de historiska epokerna och räknas från omkring 3000 f.Kr då de stora flodkulturerna uppstod, till dess att antiken upphörde i samband med romarrikets undergång i slutet av 400-talet e.Kr.

När var det bronsåldern?

3300 f.Kr. – 1200 f.Kr.Bronsåldern / Period

Vad hände i början av bronsåldern?

Bronsåldern är den första förhistoriska period som visar tydliga tecken på internationella förbindelser via handel. Handelsförbindelser upprätthölls av hövdingar och stormän, vilket bland annat syns i distributionen av bronsföremål.

Hur såg de första husen ut?

Tidiga hus bestod av tak och väggar, golvet utgjordes av den tilljämnade marken. Fönster fanns inte och ingången till huset hade oftast ingen dörr utan en öppning som kunde stängas på kvällen eller vid dåligt väder. Taket tätades med exempelvis halm och bars upp av inre stolpar och takåsar.

Vart kommer brons ifrån?

Hur tillverkar man med materialet? Brons är en legering av koppar och andra metaller, vanligen tenn. som till exempel klockbrons som är gjord av 78%-85% koppar och 15%-22% tenn, och ibland 1-3 procent bly istället för lika mycket tenn.

Vad kommer efter medeltiden?

Modern historia eller modern tid, också känd i Nordeuropa som nya tiden eller nyare tiden, är ett samlingsbegrepp över den historiska tidsperiod som följde efter medeltidens slut, tog sin början omkring sekelskiftet 1500 och pågår fram till nutid.

Varför slutade antikens Grekland?

På 300-talet f.Kr var Grekland försvagat och sårbart efter årtionden av inbördeskrig mellan de ledande stadsstaterna Aten och Sparta. Stadsstaterna underkuvades då av kung Filip II av Makedonien, ett rike i norra utkanten av den grekiska världen. Han avled snart efter invasionen och efterträddes av sin son Alexander.

När slutade antikens Grekland?

Antikens Grekland eller Antikens Hellas är en samlande benämning på den kultur i östra medelhavsområdet som hade sin storhetstid under antiken från 700-talet f.Kr. till 300-talet f.Kr. Området bestod av en mängd småstater som ofta stred inbördes men som samtidigt förenades av en gemensam kultur.

Share this post