Trendig

Vad betyder grusvagen?

Vad betyder grusvägen?

Grusväg är en väg som saknar asfalt eller annan form av permanent beläggning. Den är istället belagd med grus, vilket vid låg trafikbelastning ger godtagbart väggrepp, bärighet och dränering. Underhållet på grusvägar är nästan alltid lågt, i vissa fall minimalt.

Vad kallas sidan av vägen?

Allmänna vägar regleras efter väglagen. Den del av väg som är avsedd för fordonstrafik kallas körbana – utanför körbanan kan det bland annat finnas vägren, spärrområde, cykelbana och gångbana.

Hur bred är en grusväg?

En enskild väg med statsbidrag bör vara minst 4 meter bred. Den kan vara smalare om trafiken är låg, det vill säga under 25 fordon/dygn.

Är ofta grusvägar?

I Sverige är grusvägar ganska vanligt förekommande. Det handlar nästan alltid om mindre vägar där underhållet är lägre prioriterat och där trafikbelastningen är låg, som på enskild väg. Förekomsten av grusvägar varierar mellan olika områden.

Hur lagar man en grusväg?

Med flickning menas att potthål på en grusväg lagas för hand. Det är i regel en tillfällig akutåtgärd. Flickning, en tillfällig åtgärd. Potthålen fylls med hjälp av en skyffel med lämpligt material, gärna grusslitlager blandat med dammbindningsmedel och vatten.

Hur mycket kostar det att laga en väg?

– Vi har kollat med Trafikverket vad det brukar kosta att bygga vanlig villaväg och fått svar att det ligger mellan 5 000–7 000 kronor metern. Här handlar det om 1,8 kilometer väg till en beräknad kostnad av 28, 6 miljoner. Det blir en meterkostnad på nästan 16 000 kronor metern.

Vilket grus på grusväg?

Vanligen använder man grus eller bergmaterial med en största partikelstorlek av 18 mm (grus sorten 0–18). Vägbanan ska vara fuktig när den grusas, eftersom nytt material då lättare kan blandas in i det befintliga slitlagret. Lämplig tidpunkt är därför på våren direkt efter tjällossningen.

Kan gammal grusväg bli?

Tanken med kulturvägar är att de ska bevaras och visa hur infrastrukturen utvecklats genom seklernas gång. Att rusta upp dem är ändå rätt ovanligt, inte minst i Norrland. – Man har bevarat kilometerstolpar och vägräcken men vägarna i sig har ofta fått förbli dåliga grusvägar, säger Mats Jonsson.

Vad för grus till väg?

För att avgöra vilken sorts grus som behöver tillföras kan det vara bra att göra en analys av det material som redan finns i slitlagret. Har vägen för hög finjordshalt används till exempel partikelstorlek 8-16 mm vid grusning. På vägar med mycket personbilstrafik används normalt 0-18 mm krossgrus.

Share this post