Frågor

Hur laser man ett solur?

Hur läser man ett solur?

I sin enklaste form består ett solur av en plan horisontell yta på vilken har placerats en vertikal stång, ibland med genomborrad spets. Belyst av solen, kastar den bakom sig en skugga, som dock avbryts av en ljus fläck, motsvarande hålet i stången.

När står solen som högst vintertid?

Soltid och normaltid. Solen står definitionsmässigt som högst på himlen när soltiden är 12:00. Den lokala soltiden varierar knappt en timme inom Sverige vilket nog många glömmer bort i debatten om sommartid eller inte. Förr hade vi olika tider på olika orter i Sverige.

Vilka tidmätare fanns före det mekaniska uret?

Andra antika tidmätare var ljusklockan, som användes i Kina, Japan, England och Irak, tidstickan, ett slags portabelt solur som ofta användes i Indien, Tibet och i vissa delar av Europa samt olika typer av timglas som principiellt är lika vattenur.

När står solen som högst på himlen?

Sommarsolståndet kallas den tidpunkt då solen står som högst på himlen på norra halvklotet. Solen står i zenit över vändkretsen. Vid sommarsolståndet inträffar årets längsta dag och kortaste natt, vilket är ca 21 juni på norra halvklotet. Norr om norra polcirkeln går solen inte alls ner nu och det är ljust dygnet runt.

Hur fungerar en vattenur?

Det är en sammansättning av orden kleptein (”att stjäla”) och hydōr (”vatten”). Den grekiske naturfilosofen Empedokles använde en sådan för att påvisa att det man vanligen kallar tomrum är fyllt av luft. Om man sänker ner ett kärl i vatten så att luften i det inte kan tränga ut kan vatten heller inte tränga in.

Hur funkar ett vattenur?

Vattenuret fungerar på det viset att vatten droppar ur ett kärl och nivån sjunker. Då ser man hur mycket klockan är med hjälp av markeringar inuti kärlet. Men när temperaturen sjönk till 0*C så frös vattnet, så då försökte man med något annat ämne som inte frös.

Var placerar man ett solur?

Placera soluret på en solig plats i trädgården, med pilen åt norr.

Share this post