Ny

Vad heter varldens storsta vikingaskatt?

Vad heter världens största vikingaskatt?

Gotland är rikt på värdeföremål från våra förfäders dagar. För några år sedan hittade till exempel lantbrukaren Björn Engström det som är världens hittills största kända vikingaskatt. Den så kallade Spillingsskatten består av bland annat mynt, halsringar och smycken – sammanlagt 65 kilo silver och 20 kilo brons.

Vad är du skyldig att göra om du hittar en silverskatt från vikingatiden i jorden?

Underlå- tenhet medför straff och alla rättigheter angå- ende fyndet är förverkade. För ett antal år sedan gjordes ett fynd av en vikingatida silverskatt på en gård utanför Lund.

Hur många skatter har man hittat på Gotland?

Ingenstans i Europa har man hittat så många silverskatter som på Gotland, långt över 750 stycken. Skatterna är påminnelser om de cirka två hundra år då gutarna drev handel med folken runt Östersjön och vidare över Ryssland ända ner till kalifatet där Bagdad ligger i dag.

Var mynten i kaninhålet?

Det var Carl Schnell i Sundre som hittade den tusenåriga silverskatten med drygt 50 silvermynt och delar av flera smycken i ett kaninhål. ”Till min förvåning såg jag ett runt mynt i ett kaninhål och förstod genast vad det var”, säger Carl Schnell till P4 Gotland.

Har man hittat någon skatt på Oak Island?

Men dykarna som sändes ner fann inget. Skattgömman på Oak Island är i dag en turistattraktion, men fortfarande är det ett mysterium vad schaktet egentligen använts till. Det hittades även en sten som sade: ”Fyrtio fot ned ligger miljonen begravd”. När man tog bort stenen utlöstes en fälla som vattenfyllde hålet.

Var hittades en guldskatt 1907?

För lite mer än hundra år sedan hittades Sveriges största bevarade guldskatt i Timboholm, några kilometer öster om Skövde. Guldet var av 23-24 karat och varmt gyllengult. Förmodligen hade romerska guldmynt, solidi, smälts ner och formats om till de ringar och tackor som ingick i fyndet.

Vad får man om man hittar en skatt?

Så gör du omdu hittar en skatt Riksantikvarieämbetet beslutar om vilket museum som ska få fyndet. Man får alltid ersättning för de fornfynd man lämnar in. Hur stor ersättningen blir beror på fyndets skick, värde och var det hittats.

Vilket år hittades Timboholmsskatten?

Under grävning i en odlad grusbacke påträffades 1905 en råvarudepå av guld med en vikt av 7,4 kg. De fyra upphittarna som önskade vara okända fick 20 000 kronor i ersättning för fyndet.

Vad kom vikingarna ifrån?

Historiker satte tidigt början av vikingatiden till det första skriftligt belagda vikingatåget, år 793. Omkring 1990 föreslog arkeologer, delvis utifrån preliminära dateringar från den danska staden Ribe, att den vikingatida materiella kulturen skulle ha uppstått redan kring 750.

Share this post