Allmänning

Vad ar ett slagbord?

Vad är ett slagbord?

Bord kan också användas för sporter, till exempel bordtennisbord och biljardbord. Slagbord är ett bord som kan förstoras eller förminskas genom att fällskivor fälls upp eller ned. Slagbordet anses vara en engelsk uppfinning och kom till Sverige på 1600-talet.

Vad är bord gjort av?

Bordsskivan kan utformas på olika sätt. Den kan göras av en hel skiva, av plankor med tjockleken 34 mm eller av reglar med tjockleken 45 mm. I exemplet här använder vi reglar med måtten 45 x 145 mm, vilket ger ett bord med ett mycket robust utseende.

Är bord ett substantiv?

bord substantiv ~et; pl. ~ 1 en möbel2 plankgång i fartygssida​ – I sammansättn. bord-, bords-; nästan alla sådana sammansättn.

Hur tillverkar man ett bord?

Lägg ut plankorna på golvet såsom du vill ha dem, med ovansidan mot golvet. Använd eventuellt ett par tvingar för att hålla ihop dem. Placera ut plywoodskivorna och skruva fast dem i reglarna. Skruva avslutningsvis fast bordet ben i bordsskivan så att det står stadigt.

När tillverkades äpplet?

Oftast tillverkades dessa möbler i Småland som redan i slutet av 1800-talet hade en väl fungerande och växande möbelindustri. Detta är alltså en massproduktion och det förklarar varför vi än i dag så ofta träffar på dessa möbler. Värdet på en stol med ”äppeldekoration” är mellan 200 och 300 kronor.

Hur tillverkar man ett träbord?

Enklast är att redan på brädgården lägga ut reglarna på golvet såsom du sedan vill ha dem i bordsskivan. Då kan du blanda olika bredder och få fram ett snyggt uttryck med skavanker, bark och kvisthål. Ta en mobilbild på reglarna när du bestämt hur de ska ligga så att du kommer ihåg ordningen när du kommer hem.

Hur behandlar man gamla trämöbler?

Genom att göra en blandning med vinäger och olja kan du göra så att bordet känns som nytt. Det här behöver du: 1,25 dl vinäger som du blandar med 1,25 dl olivolja. Du kan hälla i mer olivolja än vinäger om du önskar utan att för den delen tappa något resultat.

Hur högt sidobord?

En bra tumregel är att soffbordets bordsskiva ska ligga i nivå med soffans sitthöjd. Om du också använder bordet som matbord rekommenderas att soffbordet har en höjd på minst 40 cm. Höjden gör att soffbordet är praktiskt för både arbete, mat och annat.

Hur gör man om gamla möbler?

Så målar du om gamla möbler på bästa sätt

  1. Tvätta med målartvätt. Tvätta först möblerna med målartvätt.
  2. Snickerispackel. Om möbeln har sprickor eller skador måste dessa jämnas ut med snickerispackel.
  3. Slipa. Efter torktiden ska ytorna slipas med sandpapper för att få en slät yta.
  4. Grundmåla.
  5. Matt lackfärg.
  6. Måla 2 gånger.

Vad är ett sidobord?

Ett sidobord som avlastningsbord kan stå intill fåtölj eller intill soffa eller tillsammans med soffbordet. Sidobord är högre än ett soffbord. Ett vackert sidobord kan placeras i ett hörn med fin belysning.

När uppfanns bordet?

Det var först på 1300–1400-talen som borden fick en sådan utformning att det var bekvämt att sitta och äta vid dem. Man talade inte om regelrätta matbord utan bordet användes för många olika ändamål.

Hur bygger man Plankbord?

Vem uppfann bordet?

Enligt sägnen skall bordet ha tillverkats av trollkarlen Merlin vid Carduel för Uther Pendragon, som skall ha varit far till Kung Artur. Uther gav bordet till kung Leodegraunce av Camellard som i sin tur gav bordet till Artur, när denne gifte sig med dennes dotter, Guenever.

Är träd ett substantiv?

träd substantiv ~et; pl. ~ el. vard.

Vad är bord i plural?

SubstantivRedigera

Böjningar av bord 1,2 Singular Plural
neutrum Obestämd Bestämd
Nominativ bord bordene, borda
Genitiv bords bordenes, bordas

Hur sågar man en rund bordsskiva?

Först ska skivorna sågas ut med sticksåg, men sedan ska de förses med en fräst kant hela vägen runt längs ovankanten – och det kan endast göras med handöverfräs.

Share this post