Trendig

Nar sikh?

När sikh?

Den grundades av Guru Nanak år 1499; ordet sikh betyder lärjunge (punjabi). Religionen tar avstånd från kastsystemet och betonar jämlikhet. En sikh skall avstå från alkohol och narkotika. Den tionde gurun, Guru Gobind Singh, grundade Khalsa-orden, som är en militär, men främst en religiös orden.

Vilken religion tillhör sikher?

Sikhismen. Sikhismen är en indisk monoteistisk religion med drag från hinduismen.

Vad innebär Jainismen och sikhismen?

Målet inom jainismen är att befria sig från återfödelsen. Precis som inom hinduismen, buddhismen och sikhismen. Enligt jainismen gör man det genom: rätt tro, rätt kunskap och rätt beteende. Och rätt beteende är: Att inte skada någon levande varelse.

Vad äter sikher?

I gurdwaran är maten gratis och man äter tillsammans på golvet i guruns kök. Först efter en god måltid är gudstjänsten över. Sikher är vegetarianer även om vissa sikher äter kött, som dock inte skall vara halalslaktat enligt muslimsk sed. Man använder inga droger, inte ens kaffe.

Varför hår man turban?

Sikhernas turban kallas dastar, dumalla eller pagg, och demonstrerar att man tillhör trosläran, sin kärlek till gurun och dogmen att göra gott. Alla sikhiska gurus, sedan grundaren Guru Nanak (1469–1539) har burit turban och det är obligatoriskt för alla som är khalsa, det vill säga initierade sikher att bära turban.

Vilka är särdragen i sikhismen?

Inom sikhismen tror man på en monoteistisk och allsmäktig Gud. Här finns dock även tanken på karma, men till skillnad från hinduismens och buddhismens syn på karma får man skörda det som såtts (sona sina gärningar) under tiden man lever. Vad som händer efter döden vet man ingenting om.

Vilken Gud tror sikher på?

En monoteistisk religion Inom sikhismen tror man på en monoteistisk och allsmäktig Gud. Här finns dock även tanken på karma, men till skillnad från hinduismens och buddhismens syn på karma får man skörda det som såtts (sona sina gärningar) under tiden man lever. Vad som händer efter döden vet man ingenting om.

Vad är Jainismen?

Jainismen är en av de äldsta religionerna med indiskt ursprung. Jainister tror på existensen av transcendenta och heliga själar med potentialen att uppnå gudaliknande medvetande. En själ som har erövrat sina egna inre fiender och uppnått stadiet av högre existens kallas för jina (erövrare eller segrare).

Vad tror en sikh på?

Share this post