Allmänning

Hur lange satt Bhumibol av Thailand?

Hur länge satt Bhumibol av Thailand?

Bhumibol, som blev 88, har suttit på tronen i 70 år – längre än någon annan monark i hela världen.

Vilken brittisk regent har suttit längst på tronen?

Drottning Elizabeth II är inte bara en monark. Hon är dessutom en av de få som kan sägas personifiera efterkrigstiden efter att hon endast 27 år gammal tillträdde tronen 1953. Hon är numera den regent som suttit längst på tronen; något längre är drottning Victoria som regerade mellan 1837 och 1901.

Vem var kung längst i Sverige?

Kungaeden svor Carl Gustaf 1973 vid 27 års ålder när han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är därmed Sveriges längst regerande kung, Carl XVI Gustafs uppgift som regent är enbart representativ, men han är fortfarande ordförande i utrikesnämnden där regeringen förankrar sin utrikespolitik med riksdagen.

Död och arv Kung Bhumibol avled den 13 oktober 2016 efter en längre tids vacklande hälsa. Vid sin död hade han varit kung i 70 år och var därmed världens näst längsta regerande monark.

Vad har bodhisattva för uppgift?

En sådan buddhagestalt kallas för bodhisattva och är en person som nått insikt och är nära upplysning, men som avstått från nirvana för att istället kunna hjälpa andra människor att nå visdom (vilket leder till en bättre återfödelse inom samsara). Bodhisattvor vördas därför som om de vore helgon eller ett slags gudar.

Vilken regent satt längst i världen?

– Jag har aldrig strävat efter att sitta så länge som möjligt på tronen men oundvikligen kan ett liv passera många milstolpar och mitt är inget undantag, sa drottningen då. Drottning Elizabeth II är den nu levande regent som haft sin titel längst i hela världen.

Vilken regent har suttit längst?

Carl XVI Gustaf på statsbesök i Nederländerna 1976. Idag, den 26 april 2018, är det 44 år och 223 dagar sedan Carl XVI Gustaf blev kung. Därmed är han den regent som suttit längst på den svenska tronen.

Vilken regent har suttit längst på tronen i världen?

Drottningen är dock inte den regent som suttit allra längst i världen, Kung Bhumibol är världens längst regerande monark. Han besteg Thailands tron den 9 juni 1946 som 19-åring.

Vilka av följande regenter satt längst på tronen?

Efter konsultationer med Riksarkivet har det kunnat fastställas att Kungen denna dag suttit längre på tronen än 1300-talskungen Magnus Eriksson. Magnus Eriksson regerade som Sveriges konung under åren 1319-1364 i 44 år och 222 dagar.

Vilken kunglighet har regerat längst i världen?

Drottning Elizabeth II regerar över cirka 140 miljoner människor i det brittiska samväldets 15 länder. Bland annat Kanada, Australien, Nya Zeeland, Jamaica och Papua Nya Guinea. Elizabeth II är den äldsta monarken i hela världen och den längst regerande drottningen någonsin.

Share this post